В очакване на Нощта на музеите и галериите

13521
В очакване на Нощта на музеите и галериите

Вече са ясни селектираните проекти за деветото издание на „Нощ на музеите и галериите - Пловдив”. И тази есен в събитието, между 20 и 21 септември, ще се включат широк диапазон културни проекти.

От традиционните музеи и галерии (ГХГ-Пловдив, РЕМ-Пловдив, РПНМ-Пловдив, РИМ-Пловдив, РАМ-Пловдив) през новите участници – клуб Мароко, читалище Алеко Константинов, студио Роканов до пространствата и алтернативните локации за изкуство като Кино Космос и други неочаквано оживени улични пространства. Очакват ни изложби, премиери, танц и пърформанс, литература, филмови прожекции, а за първи път - и присъствие на големи национални фестивали.

„Кармен” и „Рапсодия в синьо” откриха четвъртото издание на „Опера в парка”

Четвъртото издание на фестивала „Опера в парка” бе открито миналата вечер с балетите „Кармен” по музика на Бизе...

Иновативен и различен тази година е и подходът на организаторите (фондация „Отворени изкуства” в съорганизаторство с фондация „Америка за България” и партньорството на Община Пловдив и VIVACOM Фонд) към участниците – дебютиращи артисти и утвърдени институции.

Новата платформа „Специални проекти“ бе учредена през май 2013 г. с ясни критерии за оценка и мотивацията да селектира оригинално съдържание, създадено специално за „Нощта”. Общо бяха одобрени 45 проекта - 19 са селектирани в програмата „Музеи и галерии“, 20 – „Култура и клуб“ и 6 – „Град и публични пространства“. Кандидатите бяха оценени тристранно от организаторите, а всички селектирани участници ще създадат специално събитие, адресирано към голямата аудитория на „Нощта”. Като традиционен партньор на „Нощта“ за пета поредна година, VIVACOM Фонд ще се погрижи за централната точка на събитието – атрактивен инфо пункт с безплатна Wi-Fi зона, където посетителите могат да научат всичко за събитието, да се сдобият с карта и програма и да използват интернет неограничено.

За първи път тази година в Пловдив ще бъдат представени фестивали и събития, които не са се случвали в града. Като съорганизатор, фондация „Америка за България“ ще представи на пловдивска територия селекция от най-добрите си събития: филмовият фестивал „So Independent“ ще се включи със специална кино програма, така също и музикалният „A to Jazz“, танцов на компанията „Derida Dance“ и „Alos“ и „Easy Art“. Списание „Едно” ще презентира два от своите фестивала – Sofia Design Week и Sofia Architecture Week.

Традиционно програмата на „Нощта” е изградена от три основни модула – Музеи и галерии (тази година тук са всички общински пловдивски музеи и частни галерии като Аспект, „Жорж Папазов”, Филипополис, Резонанс, „Ромфея”, А+ „Сариев” и „Пиронеса” и др.), Култура и клуб (участниците са алтернативни пространства за култура и изкуство, едно от ключовите театрални събития за „Нощта” ще бъде част от тази програма, представено от Драматичен театър - Пловдив, както и проекти на създателите на шоколад Гайо, Икономическата библиотека, Петното, Радио Пловдив, книжарница „Хеликон”, аrtnewscafe и др.) и Град и публични пространства (отново с фокус върху кино „Космос” и проектите Алтернативната карта на Пловдив, Сдружение +, Фонотека Електрика и др.).

100 Gypsy Violins прекосяват Ламанша, за да свирят на погребение

Световните музиканти от унгарския оркестър 100 Gypsy Violins прекосяват Ламанша, за да свирят на католическо поргебение на остров &bdqu...

За първи път тази година няколко културни института и посолства ще се включат в „Нощта” със собствена програма в партньорство с организаторите на събитието – представени от Британския съвет, Чешкият културен институт, Полският културен институт и Посолството на Австрия и Посолството на САЩ.

Всички почитатели на „Нощта” могат да получават интересна информация от традиционната медия – блогът на Нощта- www.night.bg/blog, представящ предварително артисти и проекти от предстоящото издание, за четвърта поредна година.

Снимка: Архив от 2012-та година

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com