За 23-ти път Дни на японската култура в България

12669
За 23-ти път Дни на японската култура в България

За 23-ти път от началото на октомври до средата на декември ще проведат Дни на японската култура, които ще представят в седем града в страната най-значимите образци на културата на Япония.

В средата на октомври аз ще трябва да напусна България, защото изтича моят мандат, каза Н. Пр. Макото Ито, посланик на Япония в София, но съм уверен, че тези дни, които са вече традиция в нашите отношения ще бъдат нов знак за нашето приятелство. Така се случи, че когато дойдох преди две години веднага трябваше да се включа в тогавашните 21-ви дни на японската култура в България, което беше чест и удоволствие за мен. По време на моя мандат се случи голямото нещастие – земетресението, последвалото цунами и тежките в аварии във Фукушима, но ние получихме такава съпричастност и помощ от нашите български приятели, което винаги ще нося в сърцето си не само аз, но и моят народ, сподели посланик Ито. И тази година Дните на японската култура се осъществяват със съдействието на Асоциацията на приятелите на Япония в България "Нихон Томоно Кай", която обединява клубове и организации от цялата страна, чиято дейност е свързана с Япония, предаде БГНЕС.

Отани Ая, културно аташе на Японското посолство на изящен български представи програмата на Дните на японската култура. В програмата им са включени, както познати и обичани от българската публика изкуства, така и не толкова известни от Страната на изгряващото слънце. Дните ще започнат на 5 октомври със среща с известния актьор от театър "Кабуки" Оное Уменосуке с представянето на женска роля оннагата, която задължително се изпълнява от мъже. Интересното е, че като част от спектакъл пред зрителите ще бъде представена подготовката за ролята – от грима до облеклото. Предстои и панорама на най-новите седем японски филма. Традиционно и ще има демонстрация на японски бойни изкуства сумо, карате, шин киокушин карате, джудо, кендо и други, така популярни и обичани в България. Изложби икебана, японско хартиено изкуство, японска калиграфия и други. В рамките на Дните ще гостува и експерт в областта на антисеизмичното строителство, който ще изнесе лекции в София и пострадалия на наскоро от земетресение Перник. Много и разнообразни са събитията, които предстоят в Дните на японската култура в България, които се провеждат от 1991 година.

При представянето на програмата им за гостите на събитието беше представена една от хилядата чаени церемонии. По традиция първата специална чаша чай се поднася и на по-специален гост. Домакините избраха за тази чест журналистката Даниела Кънева, която е удостоена с най-високия орден на Япония за чужденци - Ордена на Изгряващото слънце.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com