8 съвета как да ядем по-малко и да не гладуваме

18603
8 съвета как да ядем по-малко и да не гладуваме
Снимка: iStock

1. Практикувайте съзнателно хранене: Практикувайте осъзнато хранене, като обръщате пълно внимание на преживяването при хранене, включително на вкуса, текстурата и аромата на храната. Като се храните съзнателно, вие се ориентирате по-добре към сигналите на тялото си за глад и ситост, което ви помага да спрете да ядете, когато сте доволни, а не преситени.

2. Поддържайте хидратация: Често чувството на глад може да бъде объркано с жажда. Пиенето на вода през целия ден може да ви помогне да задържите глада на разстояние и да предотвратите преяждането по време на хранене. Стремете се да пиете поне осем чаши вода на ден и обмислете възможността да изпиете една чаша преди хранене, за да се почувствате по-сити.

3. Яжте по-малки и по-чести хранения: Вместо три големи хранения, изберете по-малки и по-чести хранения през деня. Храненето на всеки няколко часа помага за стабилизиране на нивата на кръвната захар, като предотвратява силния глад, който може да доведе до преяждане. Стремете се към балансирани хранения, съдържащи протеини, здравословни мазнини, фибри и сложни въглехидрати, за да се чувствате сити по-дълго време.

6 основни принципа за правилно хранене според диетолозите ​​

4. Включете повече храни, богати на фибри: Храните с високо съдържание на фибри, като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови растения, се храносмилат по-дълго време, което ви кара да се чувствате сити за по-дълго време. Включването на тези храни в храненията и закуските може да ви помогне да ядете по-малко като цяло, без да се чувствате лишени.

5. Контрол на порциите: Съобразявайте се с размера на порциите, за да избегнете преяждане. Използвайте по-малки чинии, купички и прибори, за да контролирате визуално размера на порциите. Освен това опитайте да измервате или претегляте храната си, за да разберете по-добре подходящите размери на порциите. Това може да предотврати безразсъдното хранене и да ви помогне да консумирате по-малко калории, без да се чувствате гладни.

6. Ограничете разсейването по време на хранене: Храненето пред телевизора, компютъра или докато скролвате в телефона си може да доведе до безразсъдно преяждане. Вместо това се съсредоточете върху храната си и се наслаждавайте на всяка хапка, без да се разсейвате. Като обръщате внимание на храната си, е по-вероятно да разпознаете кога сте сити и да не ядете след този момент.

7. Спазвайте темпото и дъвчете старателно: Бавното хранене дава на тялото ви време да регистрира чувството за ситост, което ви предпазва от преяждане. Стремете се да сдъвквате внимателно всяка хапка и слагайте приборите си между отделните хапки, за да се успокоите. Това позволява на мозъка ви да догони сигналите на стомаха, което намалява вероятността да консумирате излишни калории.

Основи на правилното хранене

8. Планирайте и приготвяйте здравословни закуски: Наличието на хранителни закуски на разположение може да ви предпази от това да посегнете към нездравословни варианти, когато ви обземе глад. Запасете се с предварително нарязани плодове и зеленчуци, ядки, кисело мляко или пълнозърнести крекери, за да задоволите апетита между храненията. Като избирате богати на хранителни вещества закуски, можете да ограничите глада, без да приемате излишни калории.

Включването на тези съвети в ежедневието ви може да ви помогне да ядете по-малко, без да се чувствате лишени или гладни. Не забравяйте, че е важно да се вслушвате в сигналите на тялото си за глад и ситост и да правите избори, които подпомагат цялостното ви здраве и благополучие. С внимателни хранителни навици и балансиран подход към храненето можете да постигнете целите си да ядете по-малко, като същевременно се чувствате задоволени и енергични.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Големият любовен хороскоп за лято 2024

3 знака, че той е луд по вас дори да не си го признава

Какво не трябва да пиете в жегите, особено ако спортувате?

Коя известна опера на Пучини не е завършена от него?

Колко дълго е полезно и препоръчително да дъвчете дъвка?

Лесен начин за бързо придаване на обем на косата

Започна сезонът на костенурките Карета по Турската ривиера (СНИМКИ)

Топ 10 на страните с най-много острови

С кой елемент започва Менделеевата таблица

Как се наричат думи с противоположно значение?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com