10 съвета за по-здрави нокти

120973
10 съвета за по-здрави нокти

Ноктите наистина ни улесняват в много дейности. Помагат ни да хванем малки нещица, да почистим загорял тиган и т.н. Но, колкото и да ви изненадва това, тяхната основна функция е да сигнализират за здравословни проблеми. Слабите, тънки и цепещи се нокти често са признак за някакъв хранителен дефицит, който може да доведе до сериозни проблеми, ако не му бъде обърнато внимание навреме.

Следвайте нашите 10 съвета, за да имате добре поддържани и здрави нокти.

Изгаряме от слънцето и през стъкло

Мнозина вярват, че слънцезащитните продукти трябва да се слагат само, когато сте на плажа, но ново изследване показва, че слънчевите лъ...

1. За да запазите ноктите си хидратирани, нанасяйте малко количество вазелин върху кожата на ръцете и краката си и върху тази, която обгражда грижливо вашите нокти. Правете това всеки път, когато почувствате ноктите си сухи (дори това да ви звучи странно). Сложете по едно бурканче навсякъде, където би могло да ви потрябва – в нощното шкафче, в колата, в бюрото, в офиса. Ако не сте фен на вазелина, то спокойно можете да използвате рициново масло. Хубавото е, че то съдържа витамин Е, което е от страхотна полза за състоянието на ноктите и ръцете ви. Ако пък въобще не ви се занимава с вазелини и рицинови масла, просто отскочете набързо до кухнята и се намажете с обикновено готварско олио – това също ще ви помогне.

2. Използвайте ръкавици всеки път, когато вършите домакинска работа или миете чинии. Повечето неща, които вършите у дома (разбира се, те са задължение и няма как да ги подминем) са същинско убийство за ноктите ви. За да защитите ръцете си от мръсотия и разяждащи почистващи препарати, просто сложете чифт ръкавици. За още по-добър ефект – сложете крем за ръце, преди да поставите предпазващите аксесоари.

3. Когато избутвате кожичките си (надяваме се, че знаете, че не е необходимо да ги режете), правете го под ъгъл от 45 градуса и бъдете много нежни. Ако не го направите, ще навредите на самата кожичка и на цялостната здравина на ноктите, споделя Мариана Диаконеско, маникюристка в един от реномираните салони в Ню Йорк.

4. Подравнявайте ноктите на палците на краката си в права линия, за да избегнете болезнените врязвания. Това е особено важно, ако имате диабет.

5. Подсушавайте ръцете си поне 2 минути, след като сте мили чинии, взимали сте си вана или душ и т.н. Освен това подсушавайте старателно и палците на краката си, особено след плуване в басейн. Ако оставите палците си влажни, създавате прекрасни условия за развитието на гъбички.

Прекаленото миене на зъбите вреди

Ако съществуват хора, които не пазят добра хигиена в устата си, то със сигурност съществуват и доста примери за личности, които мият зъ...

6. Опитайте се да проветрявате ботушите си и спортните си обувки. Даже е по-добре да имате по два чифта от всеки, за да не ви се налага да обувате краката си във влажни, потни обувки, което може да доведе до инфекция.

7. Носете чорапи от 100% памук. Те усвояват влагата перфектно, а й самата материя предпазва от инфекции.

8. Поддържайте здравето и красотата на маникюра си като всеки ден слагате нов топ лак (или някакъв вид заздравител, безцветен лак). Това съветва Сюзи Галвез, собственичка на спа салон в Ричмънд, Вирджиния и автор на книгата „Здравей, красавице: 365 начина да изглеждате даже по-красива”.

9. Направете ноктите си по-здрави дори от желязо и приемайте 300 микрограма витамин В биотин от 4 до 6 пъти дневно. Преди години ветеринарите открили, че биотинът правел конските копита по-здрави. Те, от своя страна, са създадени от същите вещества като хорските нокти.Швейцарски учени открили, че хората, които приемали 2,5 милиграма биотин дневно за 5,5 месеца, имали по-здрави и силни нокти. Във Великобритания 63% от хората, които приемат биотин за цепещи се нокти, след време усещат голямо подобрение.

10. Добавете чаша мляко и едно твърдо сварено яйце към хранителния си режим. Тъй като са богати на цинк, те ще сътворят истински чудеса с ноктите ви, особено ако по тях има бели петна, което е знак, че организмът ви има нужда от повече цинк.

По-голямо разстояние между буквите помага при дислексия

Децата, страдащи от дислексия (затруднения при четене), могат да се справят доста по-добре, ако буквите в текста са по-разредени, сочи ...

Редактор: Десислава Симова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com