7 неща, които да направите преди лягане за здрав сън

7715
7 неща, които да направите преди лягане за здрав сън
Снимка: iStock

Сънят е неразделна част от нашето психическо, емоционално и физическо здраве, липсата му може да доведе до сериозни смущения в ежедневното ни управление на дейностите. И все пак, количеството сън, от което се нуждае всеки човек, зависи от няколко фактора, включително възрастта. Бебетата се нуждаят от около 16 часа сън всеки ден, а тийнейджърите искат 9 часа, а препоръчителното количество за възрастни е 7-8 часа непрекъснат сън. Необходимото количество сън се увеличава, ако човек не е спал достатъчно през предходните дни, като така се създава „дълг на съня“.

Освен това, Самар Хафиз, психолог и сертифициран холистичен здравен треньор, обяснява, че краткия сън води до нещо повече от чувството за умора. Това може да попречи на вниманието, концентрацията, разсъжденията, решаването на проблеми и способностите за вземане на решения. Нормално е да имате от време на време безсънна нощ, но ако това е станало рутина, тогава трябва да помислите за оценка на навиците си за сън.

Колко часа трябва да спи човек?

Ако човек е „нощна сова“ и е свикнал да си ляга след полунощ, той няма да може да заспи в препоръчаното време. В този случа...

1. Направете добрия нощен сън приоритет: Осигурете 7 часа за непрекъснат сън на дневна база.

2. Коригирайте редовния график за сън и събуждане: Задайте и се придържайте към редовен график за лягане. Спете и ставайте по едно и също време всеки ден дори през уикендите {с редки изключения}. Това помага на циркадния ритъм на вашия „биологичен часовник“ да работи ефективно.

3. Поддържайте дневник на съня: Стресът и тревожните мисли са основният фактор за безсънната нощ. Всеки път, когато усетите тревожност прекомерно, запишете прииждащите мисли в дневник, това може да помогне за облекчаване на стреса и тревожността до голяма степен.

4. Избягвайте електрониката преди лягане: Синята светлина, излъчвана от LED екраните, възпрепятства производството на мелатонин в тялото и заблуждава мозъка да мисли, че все още е ден, въпреки че е нощно време.

5 признака, които вещаят дълголетие

Хората с висок коефициент на дълголетие имат общи качества. До този извод стигат китайски учени. В допълнение към факта, че дългият жи...

5. Практикувайте ритуали преди лягане: Физическите ритуали като преобличане в дрехи преди лягане, миене на зъби, сресване на косата показват на мозъка, че времето за лягане е тук.

6. Дръжте леглото само за сън и секс: Избягвайте да работите или да се храните в него. От друга страна е известно, че сексът намалява хормоните на стреса в тялото и често допринася за по-добро качество на съня.

7. Не оставайте будни в леглото дълго: Ако не сте заспали в рамките на 30 минути след лягане или сте се събудили и ви е трудно да заспите отново, преместете се на друго удобно място или медитирайте. Това помага при преструктурирането на асоциацията на леглото като място за почивка/сън, а по-скоро място, където да останеш буден. Избягвайте да проверявате мобилните телефони за имейли или текстови съобщения. Връщайте се в леглото само когато ви се спи. Аксесоарите за подпомагане на съня като тапи за уши, маски за очи, звукови балсами също могат да допринесат положително за качествен сън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво казва формата на очите ви за вашата личност?

Кафе и още 5 начина да изгорите максимално калории за 30 минути

6 причини да не споделяте проблемите си пред приятели

Защо е добре да включите лук в диетата си?

Разкриха тайната на пирамидите и какво е помогнало да бъдат построени

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

7 начина за откриване на изневяра

Програмата за пране, която разваля пералнята

Какво ще се случи с тялото ни, ако пием сок от нар всеки ден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com