Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кафе и още 5 начина да изгорите максимално калории за 30 минути

19 май 2024, 14:18 часа

Ако подходите към въпроса разумно, тогава дори за сравнително кратки периоди от време можете да изгорите доста калории - и да направите малка, но важна стъпка към здраво и стройно тяло.

Единственият работещ начин да отслабнете е да създадете калориен дефицит. Има два начина да направите това. Първият е да коригирате диетата си, вторият е да започнете да се движите повече.

Не всеки може да отдели много време за пълна тренировка или дълга разходка. Възможно ли е обаче да се направи нещо, за да се гарантира, че калориите се изгарят по-ефективно и че дори кратките епизоди на активност са достатъчни?

Чудодейните хапчета за ускоряване на метаболизма, уви, определено няма да ви помогнат. Но има и други трикове, които ще ви помогнат да изгорите максимално калории дори за половин час.

Колко калории трябва да изгорим, за да отслабнем с 1 кг

Правилни упражнения

Ако нямате много време за тренировка, изберете упражненията си разумно. Например високоинтензивното интервално обучение ще ви помогне да изгорите максимално калории. За да направите това, трябва да редувате високоинтензивни моменти на упражнения с кратки периоди на почивка. Тези тренировки изгарят калории по-ефективно от другите форми на физическа активност.

Друг вариант за мощно изгаряне на калории са силовите тренировки. Освен това, такива упражнения работят чудесно в дългосрочен план: с тяхна помощ изграждате мускулна маса и ускорявате метаболизма си.

И накрая, за тези, които са ограничени във времето, кръговата тренировка е страхотна. Кръговата тренировка съчетава силова тренировка и кардио. По този начин помпате цялото си тяло и изгаряте максимално калории.

Студен душ

Излагането на ниски температури може да активира кафява мазнина, която изгаря калории. Факт е, че тялото ще бъде принудено да произвежда повече топлина, за да поддържа стабилна температура.

Все пак имайте предвид: има диагнози, при които контрастният душ е противопоказан.

Експери: Колко калории изгаря ходенето и защо е толкова полезно да вървим много

Кафе

Кофеинът е доказано, че може да ускори метаболизма на мазнините и да ви помогне да се отървете от калориите по-ефективно. Освен това, кафето осигурява временен прилив на енергия преди тренировка. В резултат на това имате повече енергия, спортувате повече и изгаряте повече калории.

Има обаче важен нюанс: кафето стимулира енергията, а не я създава от нулата. Така че, ако не сте спали през нощта, дори еспресото едва ли ще ви спаси.

Зелен чай

Зеленият чай е богат на антиоксидантни катехини. Тези съединения могат да ускорят метаболизма и загубата на мазнини.

Разтягане

Не пренебрегвайте стречинг преди тренировка. И не само, че по този начин можете да избегнете нетърпимата болка след тренировка.

Динамичното разтягане помага за увеличаване на притока на кръв и загряване на мускулите. Този процес ще помогне за подобряване на гъвкавостта на тялото ви, ще увеличи обхвата ви на движение и ще изгорите много повече калории.

Танцуване

Ако всяко ходене до фитнеса е мъчение за вас и имате проблеми с времето, опитайте да танцувате. Редовното танцуване е много ефективен начин за изгаряне на калории.

Освен това е доста забавно и достъпно за всеки. Дори и да не можете да отидете на групови уроци, опитайте да се насладите на любимата си музика у дома.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес