Колко часа трябва да спи човек?

16830
Колко часа трябва да спи човек?
Снимка: iStock/Guliver

Ако човек е „нощна сова“ и е свикнал да си ляга след полунощ, той няма да може да заспи в препоръчаното време. В този случай трябва да обърнете внимание на циклите на съня и техните фази. Известно е, че един пълен цикъл на сън продължава около 90 минути. В същото време се състои от четири подцикла - фази, които от своя страна са разделени на три етапа.

Обикновено при здравия човек сънят започва с първия етап, който продължава 5-10 минути – това е така наречената фаза на бавновълнов сън. След това идва вторият етап, с продължителност около 20 минути. Третият и четвъртият етап представляват около 30-45 минути повече. След това човекът се връща към втория етап, но оттам преминава към първата фаза, която продължава около пет минути. Такава последователност се нарича цикъл. Циклите се повтарят, докато продължителността на съня намалява с всеки следващ цикъл, а фазата на съня, напротив, се увеличава. „Когато преминаваме от първия етап на бавен сън към третия, активността на тялото намалява: работата на сърдечно-съдовата система се забавя, възприемането на външната информация почти напълно спира, а активността на мозъка намалява.

Как позицията за сън влияе върху енергията и здравето?

Сънят е толкова важен за човека, колкото и бодърстването. Различните позиции за сън влияят по различен начин на биополето и човешкото з...

За да се чувствате добре, трябва да се събудите само след напълно завършен цикъл, тоест времето за сън трябва да бъде кратно на 90 минути, например шест, седем и половина или девет часа.

Нормата на съня е 8 часа

Броят на часовете, необходими за здравословен сън, варира от 6 до 8.

Колко точно спите? А случвало ли ви се е да си лягате рано в опит да компенсирате „липсата на сън“ и да не се чувствате достатъчно добре сутрин? В този случай трябва да проверите дали вашата „липса на сън“ не е прекалена. Проверката за това е съвсем проста: опитайте да намалите количеството на съня с 0,5-1 час и анализирайте чувствата си. Може би ще спите и ще се почувствате много по-добре.

Важно е обаче да спазвате ясна линия и да не стигате до крайности: ако спите 4-5 часа, тогава нищо добро за тялото не се случва.

Какви напитки трябва да ПИЕТЕ преди лягане, за да спите като бебе?

Това, което консумираме вечер, неизменно влияе на качеството ни на сън. Ако се чувствате неспокойни и сутрин не ви се става, може би е ...

Любопитен факт

Тези, които спят 6,5-7,5 часа, са много по-здрави, по-продуктивни и щастливи от хората, които прекарват 8 часа или повече в сън.

Качество на съня

Може би този параметър е най-важният за нашето благополучие и здраве. Представете си, че сте прекарали предписаните 7-8 часа в леглото, но сте спали много лошо: постоянно сте се събуждали, мятали сте се и се обръщали в търсене на удобна позиция.

Освен проблемите с комфорта на мястото за сън, вероятно сте запознати и с проблема на температурата по време на сън, защото е твърде горещо или, обратно, студено.

Как да спим 8 часа за 3 часа

За съжаление, не всеки може да си позволи пълен осемчасов сън. И все пак, за времето и начини за възстановяване на умореното тяло може ...

В резултат на това се изразходва много време, а ползите за здравето са нулеви.

На първо място, обърнете внимание на вашето място за спане: матракът, възглавницата и всички необходими аксесоари. Те са отговорни за вашия комфорт по време на сън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

9 неща, които развалят здравето ви (има ги във всеки дом)

Топ 3 на реките извиращи от Рила

Защо са изчезнали динозаврите от нашата планета?

Кои породи кучета се определят като най-агресивните?

Кой е основният алкохол в коктейла Май Тай?

Как да познаем фалшивото сребро, когато го видим?

Кои признаци издават фалшивия алкохол спрямо истинския?

5 забрани, които спазват дълголетниците

Как се пише: узаконяване или озаконяване?

Как да се уморявате по-малко: 5 храни за повече енергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com