Защо е добре да включите лук в диетата си?

7927
Защо е добре да включите лук в диетата си?
Снимка: iStock

Включването на лука в диетата ви предлага многобройни ползи за здравето, което го прави ценно допълнение към храната ви. Лукът, който е основен продукт в много кухни, е не само ароматен, но и пълен с хранителни вещества, които могат да допринесат за цялостното благосъстояние.

Богат на хранителни вещества профил

Лукът е с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на витамини и минерали. Те са чудесен източник на витамин С, който е от решаващо значение за имунната функция, производството на колаген и усвояването на желязо. Освен това лукът осигурява витамин В6, фолат, калий и манган. Наличието на тези хранителни вещества подпомага метаболитните процеси, нервната функция и здравето на костите.

7 причини, поради които трябва да включите лука в диетата си

Антиоксидантни свойства

Една от отличителните характеристики на лука е богатото му съдържание на антиоксиданти. Той е с особено високо съдържание на кверцетин - мощен антиоксидант, който помага в борбата със свободните радикали в организма. Това свойство може да намали възпаленията, да понижи риска от хронични заболявания като сърдечни болести и рак и да подпомогне здравословното стареене. Антиоксидантите в лука имат и антиалергични свойства, които могат да облекчат симптомите при хора с алергични реакции.

Здраве на сърцето

Лукът допринася значително за здравето на сърдечносъдовата система. Известно е, че серните съединения в лука, като алил сулфиди и сулфоксиди, имат кръвоспиращо действие, което може да подобри кръвообращението и да намали риска от образуване на кръвни съсиреци. Освен това тези съединения спомагат за понижаване на нивата на холестерола и регулиране на кръвното налягане, като намаляват общия риск от сърдечни заболявания и инсулт. Флавоноидите в лука също подпомагат здравето на сърцето, като подобряват функцията на кръвоносните съдове и намаляват хипертонията.

Какво ще се случи с нас, ако ядем лук всеки ден?

Антиракови свойства

Изследванията показват, че лукът притежава противоракови свойства. Високото съдържание на антиоксиданти, особено кверцетин и серни съединения, се свързва с намаления риск от различни видове рак, включително рак на стомаха, дебелото черво и простатата. Тези съединения могат да потиснат растежа на раковите клетки и да предотвратят разпространението на туморите, като предизвикват клетъчна смърт и възпрепятстват образуването на нови кръвоносни съдове, които снабдяват туморите.

Здраве на храносмилателната система

Лукът е полезен за здравето на храносмилателната система поради високото си съдържание на фибри. Те съдържат както разтворими, така и неразтворими фибри, които спомагат за поддържане на здравословно храносмилане и предотвратяване на запек. Освен това лукът е източник на пребиотици, които подхранват полезните бактерии в червата. Здравият чревен микробиом е от съществено значение за оптималното храносмилане, усвояването на хранителните вещества и имунната функция.

Регулиране на кръвната захар

Включването на лук в диетата ви също може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар. Доказано е, че серните съединения и флавоноидите в лука имат антидиабетно действие, като повишават чувствителността към инсулина и намаляват нивата на кръвната захар. Това прави лука особено ценна храна за хората с диабет или тези, които са изложени на риск от развитие на това състояние.

Универсалност при готвене

Освен ползите за здравето, лукът е изключително универсален в кухнята. Той може да се използва в широк спектър от ястия - от супи и задушени ястия до салати и сандвичи, като добавя вкус и хранителна стойност. Независимо дали се консумира суров, сотиран, печен или карамелизиран, лукът подобрява вкуса и привлекателността на ястията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво да правим, ако котката има пърхот?

Потенциални странични ефекти от консумацията на твърде много диетична сода

Как да се преборим с лошите черти на характера ни?

Как се определя границата между Тихия и Атлантическия океан

Колко често може да боядисвате косата си без да я съсипете?

Как да обучите и научите кученцето си да използва тоалетна?

6 лайфхака да премахнете лошата миризма от краката дори в горещо време

Опасни последици: защо не трябва да допивате водата от чашата за някой друг

Кои са най-трудните думи за изговаряне на български за всеки чужденец?

Първа помощ при слънчево изгаряне, какво категорично не трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com