9 фактора за високо кръвно

5376
9 фактора за високо кръвно
Снимка: iStock/Guliver

Вероятно всеки от нас знае какво представлява измерването на кръвното налягане – маншет, слушалка, стягане на ръката, и след малко резултатът е налице. Но знаем ли защо добрите показатели от тези измервания са толкова важни за нас и нашето здраве?

Когато лекарят ни мери кръвното, той всъщност проверява какво е налягането в нашите кръвоносни съдове (т.нар. систолно), както и налягането вътре в сърцето между два негови удара (наречено диастолно). Мерната единица пък е милиметър живачен стълб. Тези две числа, които получаваме в края на меренето могат да ни дадат голям обем информация относно състоянието на нашето сърце.

Общоприетото схващане е, че нормалното кръвно налягане е 120/ 80. Стойности от 130/80 и нагоре (140/ 90, т.н.) вече се считат за завишени.

Трудно за улавяне

При някои хора високото налягане се проявява в главоболие, виене на свят, замъглено зрение,  а понякога дори и кръвоизливи от носа. Въпреки това, през повечето време голяма част от хората нямат никакви осезаеми симптоми, и разбират, че стойностите на кръвното им са високи едва тогава, когато ги измерят. Ето защо е важно налягането да се следи редовно.  Сериозна част от фаталните здравословни състояния са обвързани с повишено артериално налягане. Такива са инсултът, инфарктът, бъбречни заболявания, диабетът.

Други признаци за наличието на високо кръвно могат да са учестеното сърцебиене, черните петна пред очите, хронична умора, апатия, подуто лице, изтръпване на пръстите на ръцете, изпотяване, ударни вълни на кръвното налягане.

Ето и деветте причинителя на високото кръвно:

- Злоупотребата с алкохол – системното прекаляване с алкохол трудно може да  доведе до добри резултати

- Наднорменото тегло- както и при други заболявания, затлъстяването е предпоставка за поява на завишено артериално налягане

- Тютюнопушенето- то повишава налягането във вените ни, стеснява артериите и държи сърцето под напрежение

- Генетичната предразположеност- ако в семейната история имаме случаи на подобен проблем, трябва да си имаме едно наум

- Странични ефекти от някои лекарства

- Странични ефекти на някои заболявания

- Стрес – излагането на стрес може да ни накара да злоупотребяваме с кафе или алкохол, например. А тяхната прекомерна употреба не е от полза за тялото ни. Вътрешното спокойствие и уравновесеност имат своето директно отражение върху здравето ни.

- Прекомерен прием на сол-  солта е пряко свързана с кръвоносната ни система. Важно е да следим нейния прием и да не прекаляваме.

- Липса на физически упражнения – движението и активният начин на живот подобряват кръвното ни. След тренировка то пада, като този ефект може да се задържи до няколко часа.

Как да подобрим своите показатели?

Има много начини, по които можем да помогнем на своето тяло да се почувства по-добре и да понижим кръвното си.

- Малко отслабване – големи резултати – Според някои изследвания, дори 2 кг по-ниско тегло могат да доведат до осезаемо подобрение в цялостното ни състояние.

- Разходка, и пак разходка – Дори да вървим само по 15 мин на ден, това би изиграло съществена роля в превенцията на нашето сърце.

- Здравословно хранене – ако променим хранителния си режим към по-добро,  сърдечно-съдовата ни система ще ни бъде благодарна. Например, ако ограничим приема на натрий и увеличим плодовете и зеленчуците, би било разумно решение.

- По-малко стрес = повече здраве

- Разумна употреба на сол в храната

- Тютюнопушене - макар и да не е лесно да се откажат, цигарите могат да бъдат спрени. В случай, че не сме пушачи е добре да избягвамезадимени места, които ни превръщат в т.нар. „пасивни пушачи“

- Контрол на наситените и трансмазнините, които поемаме с храната

- Внимателна консумация на храни и напитки с изкуствено добавени подсладители

Добра идея при регулирането на нашето кръвно налягане е и приемът на природни продукти, спомагащи за доброто ни здраве. Пример за такъв е Heart Tonic.  Този продукт е създаден на базата на босилек, женско биле, градински чай и розмарин.

- Босилекът има благоприятен ефект върху завишените нива на стрес, както и върху състояния като тревожност и безсъние. Тази билка се отразаява положително и върху кръвната захар и риска от диабет.

- Женско биле - в Heart Tonic са вложени биофлавоноиди от него. Те благоприятстват работата на сърцето и спомагат за очистването на кръвоносните съдове от шлаки.

- Градинският чай повлиява добре отеклите вени, разбива тромби и укрепва стените на кръвоносните съдове.

- Розмарин – този екстракт подобрява обмяната на веществата в организма, а и благоприятства за по-добра работа на бъбреците

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com