Боядисване на яйца 2024 г.: Легенди, вярвания, техники и обичаи

8552
Боядисване на яйца 2024 г.: Легенди, вярвания, техники и обичаи
Снимка: iStock

Боядисването на яйцата за Великден се нарича вапцване, багрене или шарене. То се прави рано сутринта на Велики четвъртък преди изгрев слънце. През 2024 година Велики четвъртък е на 02 май. Ако не успеете да го направите на Велики четвъртък, яйцата могат да бъдат боядисани и сутринта на Велика събота, но в никакъв случай на Разпети петък.

Още: Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Първото боядисано яйце винаги е червено. Червеният цвят се свързва с кръвта на Иисус Христос, която той пролива на Кръста за спасението на душите ни.

Предания и легенди

Според преданието, след Въкресението Мария Магдалина се явила пред римския император, подала му едно червено яйце и го поздравила „Христос воскресе”. Според друга легенда, когато Синът Божий бил воден да бъде разпънат към Голгота, евреите го замеряли с яйца. А когато станали събота сутрин, видели, че кокошките им са снесли само червени яйца – това била Христовата кръв.

Вярвания и символика

Според народните вярвания там, където има наскоро починал човек, боядисването на великденските яйца се прави вечерта на Велика сряда. В други райони пък боядисват яйцата в друга къща или ги ядат бели.

Броят на боядисаните яйца зависи от броя на членовете на семейството, както на роднините и близките, на които ще се даряват великденски яйца, но по традиция не са по-малко от 100-150.

Техники за боядисване

В някои райони се боядисват само червени и жълти яйца. За червен цвят се използват различни треви и листа – най-често люспи от кромид лук, корени от растението брош, листа от круша, смрадлика, мечо ухо, лапад, вратика, липа. За да стане по-наситен червеният цвят яйцата се варят с корени от брош или увити в люспи от лук. От тях се получава наситен оранжево-кафеникав златист цвят, който наподобява засъхнала кръв.

Друг традиционен начин на украсяване на яйцата е потапянето им в боята, увити в тъкан, рехав плат, при който се получава шарка „на квадратчета“. В по-ново време върху сварените яйца залепят различни листенца – от дребен здравец, детелина, магданоз, копър – увиват ги в тензух и след като престоят в боята ги развиват и махат листенцата, които са се отпечатали. Така те стават „шарени“.

В някои райони като Велинградско, Ихтиманско и Самоковско украсяват яйцата, като ги „пишат“ с пера или восъчни писалки – нанасят разнообразни геометрични и растителни фигури с восък, след което ги потапят в боя, а шарките остават безцветни. По-популярен начин за такова украсяване е да се „изписват“ фигури с лой, като за целта се използва паче перо. Обикновено изписват инициалите „ИС ХС“ (Иисус Христос) или „ВР ХР“ (Възкресение Христово). Изписват и имената на детето, на което ще подарят съответното яйце. Водата, в която са боядисвали яйцата, изливат на чисто място в градината – най-често в корените на трендафил или плодно дърво. Този обред обаче се отнася единствено до случаите, в които се използват природни багрила.

Обичаи и традиции

Първо се боядисват яйцата в червено, като първото потопено в боята е яйцето, което е снесено най-скоро след Сирница. Докато боята още не е изсъхнала, майката или бабата описва три пъти кръг около лицата на децата, като нарича: „Да сте бели и червени до другия Великден!“

В други райони върху челата на децата с първото прясно боядисано червено яйце трикратно се изписва кръст или кръг с пожеланието: „Да си здрав и червен като яйцето!“. С първото червено яйце също може да допрат бузите, челото и брадата на децата, като оставят по една червена точица. Когато всички яйца са боядисани, стопанките топват парцалче в червената боя и с нея правят точки върху челата и рогата на добитъка.

Още: Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

Първото боядисано червено яйце се запазва на домашното кандило или икона до следващия Велики четвъртък - тогава се заменя с новото яйце. За тази смяна казват, че „старото и новото яйце се срещат и се целуват“. Старото яйце се счупва и по състоянието на вътрешността му гадаят какво очаква семейството – ако жълтъкът само е изсъхнал, това означава здраве и плодородие, ако е изсъхнал и мухлясал – предвещава болести и смърт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 18 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 18 май /валутен калкулатор/

Трябва ли жената първа да пише съобщение на мъжа?

Как да различаваме любовта от привързаността: съвет на психолог

Как да скриете възрастта си с дрехи: 9 универсални съвета

4 знака, че Вселената иска да стоите далеч от някого, когото обичате

Тествайте себе си: 5 признака на здравословно самочувствие

За какво да говорим: 7 печеливши теми, които са идеални за разговор с всеки

До какви трайни увреждания води връзката с психопат?

Добавете тези 5 храни към менюто си и няма да се познаете в огледалото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com