Черният ви дроб обича този алкохол – разберете кой е той

3724
Черният ви дроб обича този алкохол – разберете кой е той
Снимка: Pexels

Фактът, че алкохолът уврежда черния дроб, е всеизвестен. По време на разграждането на алкохола се формират  вещества, които увреждат  чернодробните клетки и водят до редица чернодробни заболявания, някои от които фатални. Четири от пет смъртни случая, свързани с черния дроб, са причинени именно от злоупотребата с алкохол. Как тогава можем да кажем, че черният ви дроб обича този алкохол? Оказва се, че има алкохол, който е по-приемлив за здравето на черния ви дроб и не причинява такива фатални щети.

Заболявания на черния дроб, свързани със злоупотребата с алкохол

Преди да разберем защо можем да твърдим, че черният ви дроб обича този алкохол, нека се запознаем с вредата от прекомерната консумация на огнената течност. Злоупотребата с алкохол води до:

  • алкохолен хепатит,
  • цироза,
  • затлъстяване на черния дроб,
  • чернодробна недостатъчност.

Някои от тях не могат да бъдат повлияни от лечение, веднъж възникнали, и има само поддържаща терапия, целяща да подобри качеството на живот на пациента и да удължи дните му на този свят. При доказано чернодробно заболяване следва да се откажете от алкохола, тъй като това ще подобри значително състоянието ви. Затлъстяването на черния дроб може да бъде обърнато и да се избегнат по-нататъшни увреждания, ако не се пие алкохол. Чернодробната цироза не подлежи на лечение, но отказът от алкохол, ако страдате от това заболяване, ще удължи значително продължителността ви на живот и ще облекчи състоянието. 

Учени: Хората, които пият алкохол, задължително трябва да ядат този плод

Какво да правите, ако не желаете или не можете да се откажете от алкохола, но се притеснявате за здравето на черния си дроб? В идеалния случай ще потърсите професионална помощ, за да преустановите консумацията на алкохол или поне да я редуцирате до разумния минимум. Ако не съумеете обаче, то поне може да проявите разумност и да изберете алкохол, който не оказва толкова пагубно въздействие на здравето ви. Черният ви дроб обича този алкохол и ако замените предпочитания и консумиран от вас с него, чернодробното ви здраве и функции ще бъдат по-малко застрашени.

Черният ви дроб обича този алкохол

За ваше щастие се оказва, че има алкохол, който в разумни количества може да консумирате с чиста съвест, без да се притеснявате за здравето си. Като, забележете, подчертаваме разумни количества. Този алкохол е виното, вероятно очаквано за вас, ако сте чували, че е добър избор за сърдечно-съдовото здраве. Виното не оказва и толкова пагубно влияние върху черния дроб и е добър избор и за него. Това вероятно се дължи на факта, че виното и особено червеното вино е богато на антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждащото действие на свободните радикали.

Лекар: Този алкохол разяжда черния дроб след няколко глътки

Виното е полезно и за костната плътност, предпазването от остеопороза. Това обаче важи в значителна степен за червеното вино, както и за вина, които са „чисти“, тоест максимално естествени и без добавки. Избирайте червено вино без добавена захар, без консерванти и оцветители. Колкото по-малко добавки има във виното, което сте избрали, толкова по-безвредно е то за черния дроб. Натуралното червено вино в разумни количества няма да окаже фатално влияние на чернодробните ви функции. Избирайте го внимателно и консумирайте с мярка.

 Как още да подпомогнете черния си дроб?

Освен алкохолът други вредни навици, както и приемът на определени медикаменти безконтролно, също вредят на черния ви дроб. Може да му помогнете чрез:

  • ограничаване на тютюнопушенето,
  • прием на витамин Д, тъй като дефицитът му е опасен за черния дроб,
  • следване на балансирана диета и избягване на консумацията на преработени храни,
  • умерени тренировки и движение,
  • поддържане на здравословно тегло.

Статията има само информационен характер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com