Четири начина да се погрижим за себе си, когато сме изтощени

1231
Четири начина да се погрижим за себе си, когато сме изтощени
Снимка: Pexels

В тази статия ще разгледаме четири страхотни начина, чрез които можем да се погрижим за себе си когато ни гони умора: 

1. Разберете, че причината, поради която сте уморени, е нормална, а не по ваша вина.

Забелязали ли сте, че живеем в свят, който ни кара да се срамуваме, че не се грижим оптимално за себе си, но след това на следващия момент ни засрамва ако го направим? Съвременните очаквания не оставят много място да се съсредоточите върху себе си и това, от което се нуждаете. Често не говорим за реалностите, изисквани от нашата култура, където се чувства като херкулесово усилие просто да свършим добра работа. Реалността е, че трябва да свършите работа и освен това има много други задължения, които трябва изпълните. И не е лесно.

2. Разберете какви са вашите цели за себе си, а не за никой друг.

Всички знаем какво трябва да направим, за да се грижим за себе си. Но това наистина ли е същото като това, което искате да направите? Чувстват ли се всъщност тези неща добре за вас? Например, когато става въпрос за упражнения и физическо здраве, наистина ли искате и имате нужда от изваяно, твърдо тяло или просто се чувствате добре така, както сте? Упражняването и може би прекалените усилия на тренировки, просто, за да се отговори на очакванията на другите, не е грижа за вас, а самонараняване. Докато упражняването, за да поддържате тялото си здраво, силно и жизнено, е грижа за себе си, ако това е вашата цел за вашата фитнес и физическо здраве. Разбирането на тези разграничения може да ви помогне да се откажете от дейности, които всъщност не служат на вашите лични цели. Определете какво подхранва душата ви, какво всъщност ви кара да се чувствате по-щастливи и по-силни и от какво искате повече. Слушайте вашите истински желания и нужди. Прилагането им е най-добрият начин да се грижите за себе си.

3. Бъдете честни относно това, с което можете да се справите.

Част от грижата за цялото ви Аз е разбирането на ритмите на тялото ви и работата с тях, а не борбата срещу тях. Бъдете честни относно енергийните си възходи и падения и ги използвайте във ваша полза, като организирате най-големи усилия за грижа за себе си, когато имате най-много енергия (за повечето това е началото на седмицата). Трябва да стиснете в час по йога или пътуване до магазин за хранителни стоки, например? Използвайте най-добрата си енергия за упражняване на дейности, оставяйки по-релаксиращи избори (гореща вана, четене, писане на писма), когато се чувствате уморени.

4. Дайте си награда.

Докато изследванията показват, че добавянето на награда към дискретни дейности с нисък интерес може да ви помогне да ви мотивира, подхранващата душата част от този трик е наслояване върху нещо, което искате да направите за вас. Това е грижа за себе си. Ако душата ви се чувства гладна, това е ОК! Това е вашето тяло, което ви казва от какво се нуждае и вашата работа е да го подхранвате смело, стъпка по стъпка. Когато се борите, опитайте се да определите дали вашето колебание се ражда от навик, срам или пълна умора - това ще ви покаже къде имате нужда да обичате себе си (а също и подкрепа от другите). Когато натискането идва да се напъваш, трябва да дадеш приоритет да бъдеш добър към себе си. Това е нещо, което изисква внимателна практика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com