Досега сте яли динята грешно - ето как е правилно

2509
Досега сте яли динята грешно - ето как е правилно
Снимка: iStock

Динята е изключително вкусна, не е най-безобидният плод. Тя е един от онези плодове, които коварно отмъщават за злоупотребата с храна. Първо, тя е силен диуретик и твърде големите порции, консумирани наведнъж, са изпълнени с последващ дискомфорт в областта на пикочния мехур. Второ, когато ядете този плод веднага след хранене, можете да получите пристъп на газове, подуване и болка в корема, както и чревно разстройство.

Как е правилно да се яде диня?

Важно е да се вземе предвид още едно свойство на този вкусен плод - повишена склонност към размножаване на микроби. Това означава, че както в пулпата, така и в кората много бързо се появява среда за размножаване на микроорганизми. Ето защо не можете да купувате повредени или вече нарязани плодове, също така не съхранявайте нарязаните дини извън хладилника.

Този плод е особено опасен, ако се отглежда в изкуствени условия - осигуряващи ускорени темпове на растеж. За бързо узряване и наддаване на тегло, дините се подхранват с азотни торове, които сами по себе си не са особено токсични, но когато попаднат в стомашно-чревния тракт, се превръщат във вредни N-нитрозни съединения и нитрити, които причиняват рак.

Лекар: Не яжте диня при тези заболявания

В същото време, ако не се спазват сроковете за съхранение, нитратите се превръщат в нитрити в самия плод. Нитритите нарушават транспортната функция на кръвта - това засяга хемоглобина, което впоследствие може да доведе до хипоксия - недостиг на кислород в тъканите. Това е особено опасно за децата и тези, които страдат от сърдечно-съдови заболявания, както и заболявания на дихателната и отделителната система.

Консумацията на този плод е противопоказана при хора със заболявания на пикочно-половата система, особено обременени камъни в бъбреците с диаметър четири милиметра или повече, диария, метеоризъм, колики, тежки патологии на панкреаса и простатата.

Диабетиците трябва да бъдат особено внимателни със сладкия плод, защото той има присъщ висок гликемичен индекс, причинява бързо, но краткотрайно повишаване на кръвната захар. Консумирайте не повече от 700-900 грама на ден от него, като се вземат предвид консумираните калории или хлебни единици.

При пациенти с диабет тип 1 плодът е разрешен на общите принципи на диетата, количеството на въглехидратите в храната трябва да съответства на дозата на прилагания инсулин и физическата активност.

Още: Може ли да се яде диня при диабет?

За пациенти с диабет тип 2 се препоръчват ранни и неузрели плодове, в които има по-ниско съдържание на захар, но във всеки случай консумацията на плода ще повлияе на уринирането, алкалността на урината ще се увеличи, според изданието The Health Site.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com