Ето как да поддържаме обувките си като нови с няколко елементарни трика

1515
Ето как да поддържаме обувките си като нови с няколко елементарни трика
Снимка: iStock

За да използвате новите си обувки дълго време и те да изглеждат все още като нови, то е важно да ги поддържате. Само с правилната и редовна грижа ще имате красиви обувки, които да ви радват дълго време.

Полезни съвети за почистване на вашите обувки

Ако обувките ви са лачени, то ги почиствайте с кадифена кърпичка от различни прахови частици и мръсотия. Мокрите кърпички от чантата няма да ви свършат работа. Те само разнасят мръсотията и остават неприятна бяла следа, която влошава още повече положението.

С петната по велурените обувки трябва също да бъдете внимателни, за да не повредите велура. Ако забележите петно или прах, то поръсете обувката с талк и го оставете да подейства за няколко часа, около 3-4. При кафявите обувки отлична работа ще ви свърши смляното кафе. Ако пък искате да върнете белият цвят на подметките, то можете да използвате паста за зъби, стига в нея да няма изкуствени оцветители. Смело я използвайте за подметките си.

5 вида задължителни обувки за гардероба на всяка модерна майка

Велурът е материал, който лесно губи първоначалното си състояние и най-силно се влияе от времето навън. Велурените обувки обаче могат да се почистват умело с пара. Включете ютията, така че да изпуска само пара и поставете обувките една по една срещу нея, но не на прекалено близко разстояние.

За да направите обувките водоустойчиви, втрийте по шефовете им ленено масло, а за да миришат винаги приятно, използвайте оцет. За да почистите по този начин обувките, то използвайте клечка за уши. Потопете я в оцета и след това почистете вътрешността на обувките. Накрая оставете да изсъхне на открито, за да се премахне миризмата на оцета.

Дамски обувки 2022 - какъв е трендът

За спортните си обувки можете да използвате редовно дезодоранти. Те не само премахват неприятната миризма, но и се борят успешно с бактериите. Връзките и стелките на обувките се перат винаги отделно и то разбира се ако материалът го позволява. Винаги поглеждайте етикета, за да не повредите стелката или връзките. Ако са от деликатни материали, то ги изперете на ръка.

Можете да използвате и сода за почистване на обувките, особено ако са бели маратонки. С тях ще им върнете първоначалния блясък и белота, независимо колко са захабени. Содата обаче не е подходяща за други деликатни материи, тъй като може да ги надраска и повреди. Заедно с оцет тя е мощна комбинация при упорити замърсявания. Оцетът можете да го използвате и при по-деликатни материи. Той също е достатъчно силен да премахне упоритите замърсявания, но не и да повреди самата материя. Така че, можете смело да го използвате, за да почистите кожа или нещо друго. Не забравяйте да го разредите преди това.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com