Дамски обувки 2022 - какъв е трендът

32379
Дамски обувки 2022 - какъв е трендът
Снимка: iStock/Guliver

С началото на всяка година сме заливани от какви ли не класации, които определят кои дрехи, обувки и аксесоари ще доминират на пазара. Това не значи обаче че трябва да доминират и в нашия гардероб.

"Модата е форма на грозота, толкова непоносима, че трябва да я сменяме на всеки шест месеца."

Тази мисъл на Оскар Уайлд точно определя съвременните тенденции, които диктуват какво да обличаме и какво – не.

Въпреки че няма нищо лошо в това да се интересуваме кое се смята за шик, кое ще ни различава и ще провокира, не трябва да се покоряваме единствено на мненията на експерти, защото все пак собственото мнение е най-важно.

Модата в съвременната реалност вече се мени не просто на всеки няколко месеца, но и на всеки няколко седмици. Маркетинговите вълни в социалните мрежи правят всичко възможно да ни накарат да мислим, че продуктът от картинката е подходящ за нас.

Тази публикация не цели да заклеймява модните гурута и класациите, които представят топ моделите, които трябва да притежаваме. Целта ѝ е по-скоро да разгледа какви са "прогнозите" за цялата следваща година, за да не се налага през няколко седмици да се чудите кое е на мода и кое е вече забравена песен.

Трендът на дамските обувки през 2022 г.

Както всички съвременни продукти за масова употреба от 21 век, главният стремеж на дизайнерите е към комбинацията от комфорт и елегантност. Да, има много дами, които решават, че са готови да направят жертва в името на добрата визия и да страдат, за да изглеждат добре.

Ходът на годините и променящите се социални норми обаче влияят и на модата – обувката трябва да обслужва единствено този, който я носи. Няма да навлизаме в обсъждане на социално-политически казуси или да взимаме страна, но е важно да знаем, че тенденциите се диктуват от тях.

Навярно няма човек, който е в крак с модните тенденции и не притежава поне чифт маратонки. Те са задължителна част от гардероба дори на този, чийто досег с модата приключва след посещението на един-единствен магазин в продължение на години.

Първата асоциация, която правим, когато чуем маратонки, е удобство. И това е напълно нормално, защото това е тяхната основна функция. Затова и моделите на 2022, които ще се радват на повече внимание, вероятно ще продължат да разчитат на белия цвят, като същевременно го комбинират със светли и ярки цветове.

Модата е колело, което постоянно се върти. Това, което днес се счита за демоде, утре може да бъде носено от най-популярните личности. Неслучайно те самите понякога налагат тренда. Връщането към класическите маратонки отпреди няколко десетилетия е доказателство за това.

С годините се наблюдава интересна за модата посока. Всъщност тя не се ограничава единствено до модата, но тъй като дрехите са начин на изразяване на много хора, се забелязва толкова лесно при модните тенденции.

Все повече и повече се появяват огрубени модели – с прекалено и ненужно дебели подметки и платформи и груби кантове. Най-често се забелязват през зимата – много дамски ботуши и боти имат такъв дизайн.

Това може да се тълкува по различни начини – например като опит за създаване на спортна визия, която да доминира над елегантната, да бъде "по-сурова" от нея, да приоритизира индивидуалното себеизразяване, което да не влиза в руслото на традицията и да бяга далеч от конформизма.

Цветовете също значително се променят – стават все по-ярки и по-ярки. Обувките приличат на извадени от гардероба на кукла барби. Трудно може да се определи дали ярките нюанси имат за цел да провокират повече, да приковават погледа. Когато се комбинират с гума, изглеждат едва ли не "изкуствено".

Вероятно това може да се интерпретира като някакво противопоставяне на фалшивото, на изкуственото, на това, което отнема човешкото от човека и го механизира. Носенето на такъв тип обувки навярно не е символ на подкрепа, а по-скоро проява на ирония, която се надсмива над фалша.

Този бунт срещу нежността, изглежда, няма да утихне скоро. Затова не можем да кажем със сигурност дали ще продължим да виждаме по витрините този тип обувки.

Какво да очакваме

Модата е всичко, но не и рационална. Колко от хората носят определен чифт обувки, защото съзнателно искат да афишират своите убеждения. Те най-вече искат да демонстрират вкус, който обаче не е задължително диктуван от лични предпочитания, а точно обратното.

Стремежът към това да си различен е определящ, когато става въпрос за модата. Стремежът към непукизъм от стигмата. Това показват нестандартните модели обувки.

Летният сезон също има своите нетрадиционни дамски обувки. Един от основните трендове за топлите месеци на 2022 година са гладиаторските сандали. Те всъщност не са някаква новост, но няма да видите голяма част от дамите да ги носят толкова често.

Въпреки това да могат да бъдат интересен вариант за обувки за лятната ви визия, който не приковава вниманието чак толкова, ако все пак държите да сте малко по-резервирани.

Модният дизайнер Хусеин Челаян дава интересно предложение – да ги носите в комбинация с бели чорапи. Това вече със сигурност ще ви гарантира по-екстравагантна визия, но пак няма да бъде чак толкова зле, колкото мъжката версия.

Интересът към комбинацията между нежно и грубо не се ограничава само до зимните обувки. През 2022 г. бижутата за глезени ще бъдат популярни, но за дизайна на някои обувки с ток или дори еспадрили могат да бъдат използвани вместо каишката около глезена.

Тази подмяна цели да открие баланса между елегантност и грубост – златна среда, която трудно може да бъде намерена.

Изброените по-горе трендове са само капка в морето от тендензиите за 2022 г., които да направят гардероба ни по-разчупен и стилен, без да е нужно да пренебрегваме комфорта. Въпреки всичко не забравяйте едно – каквото и другите да посочват за модерно и красиво, разчитайте на собствения си вкус.

В сайта на Tendenz имате възможността да разглеждате от широка палитра боти, ботуши, сандали и обувки за всеки повод, с които да сте в синхрон с модните тендеции през 2022 г.

Често задавни въпроси за тендеднциите в дамските обувки през 2022?

  1. На какви цветове за обувки да заложа през 2022 г.?

Няма ограничения. Въпреки че от няколко години насам по-ярките цветове се връщат на мода, тъмните нюанси ще са винаги подходящи за студените месеци. 

  1. Мога ли да нося спортни обувки за всеки повод?

Почти за всеки. Комфортът, който спортните обувки дават, е незаменим. Затова и повечето дрехи могат да се комбинират идеално с тях. И все пак – трябва да направите удачна преценка в зависимост от повода.

  1. Има ли видима разлика между обувки от естествена и еко кожа?

Разликата се забелязва много трудно. Модерното производство прави всичко възможно еко кожата да достигне качеството и външния вид на естествената кожа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com