Как правилно да сортираме бельото - няколко съвета

2413
Как правилно да сортираме бельото - няколко съвета
Снимка: iStock

Сортирането на бельото преди пране може да бъде досадна задача, но също така да стане бърза и лесна, когато спазвате определени правила. Надали съществува домакиня, на която да не ѝ се случвало да боядиса цялото си пране само с една единствена дреха или пък да извадите любимия си пуловер, придобил вече детски размери.

Всички тези ситуации се получават от неправилното сортиране на дрехите. Това не се отнася само до това да прочетете етикетите и да го направите спрямо тях.

Какво е важно да знаете, за да получите идеално изпрано бельо?

- Абсолютно задължително е да отделите бялото пране от тъмното. Никога не ги смесвайте. Използвайте препаратите за бяло само за бяло и обратното. Така няма да съсипете тъканите или пък повредите цветовете.

- Важно е да сортирате дрехите и спрямо текстила. Вълнените, памучните, копринените, ленените или пък синтетичните изделия се перат на различни градуси. Няма как да пуснете чорапи, които се перат на 90 градуса с вълнени дрехи, които могат дори при 30 градуса да променят формата си.

Топ съвети за по-бяло пране

- Хубаво е да сортирате прането си и спрямо степента на замърсяването. Така за по-замърсените дрехи е добре да изберете по-дълга програма и по-високи градуси. От друга страна, тези, които са слабо замърсени, можете да ги сложите на по-кратка програма. Така ще бъдете и по-екологични.

- Избягвайте да перете пердета и завеси, които са изработени от по-фини материи. Те трябва да се почистват на ниски градуси и без центрофуга, за да не се намачкат прекалено бързо. Ако го направите, то ще трябва и да ги гладите, което пък е допълнителна топлинна обработка.

- Не е препоръчително да перете фино бельо, като сутиени или дантелени бикини в пералнята. Ако не искате да се занимавате да ги перете на ръка, то е добре да ги сложите в торбичка, пригодена за пране. Те ще предпазят фината материя от оборотите на пералнята, но и ще ви отменят в работата на това да ги перете.

Как правилно да използвате сол за пране, без да това да навреди на пералнята ви

- Когато перете пухени якета и дрехи, то е добре да сложите и специално пригодени топки за това. Ако нямате такива, то използвайте тенис топки. Те няма да позволят на пуха да стане на топка и да остане само в единия край на якето, а ще бъде равномерно разпределен навсякъде. Просто ги сложете в джобовете или качулката. Това е напълно достатъчно за якетата.

Спазвайки тези простички правила, ще запазите дрехите си по-свежи и здрави за дълго време. Така и ще спестите време и пари за поправяне на евентуални щети по дрехите или пък заменянето им с нови.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com