Ето защо диетата без глутен не е полезна за всеки

8957
Ето защо диетата без глутен не е полезна за всеки
Снимка: iStock

Знаете, че диетата без глутен е достигнала най-голяма културна осведоменост, когато бутилки с вода - които никога не са съдържали прашинка глутен - сега носят отпечатъка „без глутен“.

Убиват ви бавно: Храни, на които трябва да кажете категорично "не"

Изследвания върху цьолиакията (която се повлиява от приема на глутен) са проведени още през 50-те години на миналия век, но по това време се смяташе за рядко генетично заболяване. Въпреки това, тъй като осъзнаването на сериозността на хранителните алергии нарасна по-рано през този век - помните ли първия път, когато ви помолиха да донесете дарения без ядки за продажба на сладкиши? — нашето разбиране за чувствителността, свързана с храната, започна да се увеличава.

Цьолиакията е реална, дори и да ви е писнало да слушате за нея.

Ако в момента изпитвате синдром, който може да се нарече „умора без глутен“, това е напълно разбираемо. Но въпреки че може да сте уморени да слушате за това, важно е да запомните, че целиакията остава проблем за много хора.

Това е сериозно генетично автоимунно заболяване, при което тялото атакува лигавицата на тънките черва, когато се погълне глутен. Докато атаката е върху лигавицата на тънките черва, нейните ефекти могат да бъдат широки в цялото тяло.

Ето защо хората с целиакия трябва да бъдат толкова бдителни. Те трябва да избягват глутена до нивото на трохите, за да не предизвика автоимунен отговор.

 Това е наследствено заболяване, което означава, че се предава в семейства. Ако имате роднина от първа степен с цьолиакия, като родител, дете или брат или сестра, вие имате риск 1 на 10 да я развиете сами.

Какво е усещането да имаш целиакия? Повече от 200 симптома са документирани, така че е различно за всеки. Въпреки че се фокусираме толкова много върху това като храносмилателно заболяване, говорихме с хора в пекарната, чиито симптоми включват мигрена, кожни проблеми, умствена замъгленост и тежки цялостно подуване на корема.

Алергиите и чувствителността също предизвикват безпокойство.

Трябва ли да ядете без глутен за здраве

Вероятно все още виждате много продукти без глутен по рафтовете на магазините за хранителни стоки и може би познавате хора, които избягват глутен по причини, които не са свързани с болести.

Пица, торти, хляб, макаронени изделия: Разболява ли ни наистина глутенът?

По-голямата част от нас са генетично предразположени да управляват това смилане на глутен правилно, дотолкова, че клинично няма да имаме никакви проблеми с яденето на глутен.

В крайна сметка: Не е вярно, че всеки трябва да приеме глутен, за да остане здрав.

Не се подлагайте на безглутенова диета само защото се опитвате да отслабнете.

Въпреки че е абсолютна необходимост за някои, храненето добре - и евтино - на безглутенова диета може да бъде предизвикателство.

Хранително разумно е всеки да яде естествено храни без глутен като пресни плодове, зеленчуци, постни протеини, млечни продукти и пълнозърнести храни без глутен като киноа и кафяв ориз.

Тези „цели“ храни обикновено са добър избор. От друга страна, експертите отбелязват, че няма нужда да се запасявате с по-скъпи, по-малко хранителни продукти само защото са определени като безглутенови.

Пакетираните продукти без глутен са склонни да имат по-ниско хранително качество от техните глутенови аналози. Така че, ако не е нужно да сте без глутен, тези продукти не са по-здравословни и може би имат по-ниска хранителна стойност.

Не приемайте, че нещо с етикет „без глутен“ автоматично е здравословно за вас. Много преработени храни без глутен са пълни със свързващи вещества, нишестета и други пълнители, които могат да причинят собствен вид храносмилателен дистрес.

Храните без глутен могат да бъдат с по-високо съдържание на калории, захари и мазнини за по-малък размер на порция. Ако не внимавате, можете да напълнеете на диета без глутен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

За какво е полезно кафето с бучка масло в него?

Коя екопътека има "Поглед към девет планини"?

Защо кисело мляко не се препоръчва за закуска?

Топ 5 диетични супи за отслабване с идващото лято!

Мит ли е варенето на яйца в микровълнова

Как да изчистим пилето от хормони преди готвене

Направете това и ще поканите парите в портфейла си

Едни от най-красивите екопътеки в България

Виждали ли сте стари снимки? Ето защо никой не се усмихва на тях!

8 начина да подготвите дома си за лятото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com