Убиват ви бавно: Храни, на които трябва да кажете категорично "не"

5635
Убиват ви бавно: Храни, на които трябва да кажете категорично "не"
Снимка: Pexels

По-добре е да избягвате тази храна завинаги.

Пшеница

Съвременната пшеница се получава чрез кръстосване на ценни сортове със зърнени култури, които са много различни по характеристики от пшеницата, консумирана от нашите предци.

Още: Кой се смята за най-подходящия хляб за диабетици

Пшеницата, която ядем днес, съдържа разклонени глюкозни единици, наречени амилопектин. Този компонент е полизахарид, той се усвоява най-зле от тялото и повишава нивата на кръвната захар. Така пшеницата се превръща в една от основните причини за диабет и инсулинова резистентност.

И белият, и пълнозърнестият хляб имат по-висок гликемичен индекс, показател, който влияе върху нивата на кръвната захар. По този начин хлябът, който съдържа пшеница, се счита за далеч от здравословен продукт.

Освен това пшеницата съдържа глутен, който е основният източник на възпалителни процеси в червата. Това води до подуване на корема, лезии, синдром на бактериален свръхрастеж и синдром на раздразнените черва. Разстройството на храносмилателната система от своя страна се отразява на здравето и външния вид на кожата.

По време на храносмилането пшеницата отделя морфиноподобни съединения, които засягат човешкия мозък. Между другото, сиренето има същия ефект. Тези съединения се свързват с опиатните рецептори в мозъка, което води до лека еуфория. Когато спре да яде такива храни, започва да изпитва симптоми на абстиненция и силно чувство на глад.

Още: Как да заменим брашното и да се отървем от глутена: Здравословни алтернативи

Пържени храни и рафинирани масла

По-добре е да сведете до минимум покупките на готова храна и пътуванията до ресторанти, тъй като заведенията за бързо хранене често използват евтино рафинирано масло при готвене. То има отрицателен ефект върху стените на кръвоносните съдове, което води до образуването на склеротични плаки (холестеролни отлагания).

Рафинираното масло съдържа и огромно количество ненаситени омега-6 мастни киселини, които разрушават имунната система и предизвикват възпалителни процеси.

Трансмазнините са всички промишлени печива, които се продават в магазините (кифли, бисквитки, торти)

Още: Дали имаме алергия към глутен - ето как да разберем!

Всички те частично съдържат хидрогенирани, модифицирани мазнини, консумацията на които води до загуба на еластичност на кожата, фини линии и обриви. Редовната консумация на трансмазнини допринася за натрупването на токсини в тялото и води до много заболявания. Трансмазнините също причиняват възпаление и значително намаляват имунитета.

Винаги гледайте етикета на избрания от вас продукт в магазина. Съставът не трябва да съдържа дезодорирани, модифицирани, рапични или палмови масла. Производителите правят всичко възможно да скрият имената на вредните компоненти или да променят имената им. И в много ресторанти често готвят със свинска мазнина, за да подобрят вкуса.

Затова се старайте да ядете повече домашно приготвена храна, носете на работа храна, която сте приготвили сами. Всяка търговско приготвена храна ще съдържа трансмазнини.  

Сол

Всеки вид сол е силен подкислител и консервант, употребата му причинява подуване не само на лицето, но и на всички органи. В допълнение, солта замърсява нашите кръвоносни съдове с неорганични метали, тъй като този продукт се състои само от 5% натрий и 95% от неорганични примеси, които не се абсорбират или обработват от нашето тяло. Солта се счита за подобрител на вкуса и употребата й се превръща в навик.

Още: Тези храни могат да причинят сериозен запек - внимавайте

За тези, които искат да се отърват от пристрастяването към захарта, преди всичко се препоръчва да премахнат солта от диетата си, тъй като без нея хранителните продукти придобиват съвсем различен вкус.

Ако можете да живеете спокойно без сол, можете да се откажете от захарта. Ще откриете нови аспекти на вкусната и здравословна храна. Когато спрете да консумирате сол, започвате да се наслаждавате повече на вкуса на зеленчуците и плодовете.

Източник: Wday

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com