Хитроумен способ против замръзване на стъклата през зимата - изпробвайте сега!

1987
Хитроумен способ против замръзване на стъклата през зимата - изпробвайте сега!
Снимка: iStock/Guliver

Прозорците, монтирани във външните стени на всяка жилищна или обществена сграда, са причина за топлинна нееднородност, което е и тяхното основно предназначение – температурата извън помещението да се различава от тази вътре в него. Много съвременни производители се стремят да подобрят енергийната ефективност чрез използването на херметични стъклопакети и многокамерни рамки.

Как може да се обясни замръзването на прозоречните конструкции?

Замръзването на прозорците е процес на изстиване на монтажни фуги или други конструктивни елементи на прозорците до температура под 0°C откъм отопляваните и експлоатирани помещения. Възниква поради появата на дефекти или разхлабване в основните елементи на прозоречните блокове или тяхното некачествено инсталиране. В повечето случаи замръзването на прозоречните конструкции не е нормално. Този процес, колкото неприятен, за съжаление е и закономерен при следните ситуации.

Mонтажниците на дограма забравят да ви кажат как ПРАВИЛНО да поддържате прозорците си

1. В неотопляемо жилище. Също и ако източникът на отопление не е достатъчно мощен, за да постигне желаната температура на стъклото.

2. Ако прозорецът е бил отворен през зимата за дълго време.

3. При необичайни студове.

4. При монтаж на студен стъклопакет - с лека промяна на температурата в помещението през зимата.

В останалите случаи замръзването означава повреда на стъклото, износване на уплътнение, необходимост от регулиране на отделни елементи или подмяна на целия прозоречен блок.

Въобще, по принцип замръзването на прозорец, дори с пластмасова или алуминиева дограма, е доста често срещан проблем. Но най-важното е, че има решение и то не бива да бъде отлагано.

Къде е най-вероятно да възникне проблемът?

Като правило, локализацията в замръзването на прозоречни блокове зависи от естеството на структурния дефект.

1. Монтажен шев. Ако кухината е неравномерно запълнена с пенопласт, може да възникне топлинна нехомогенност - което води до локално замръзване на прозореца по целия периметър.

2. Наклони. Този проблем възниква, когато монтажният шев не е правилно запълнен. А също и при недостатъчна енергийна ефективност на самата външна стена.

Защо има конденз по дограмата - ето кои са най-честите причини!

3. Перваз. Замръзване се получава, ако первазът е твърде широк, за да позволи нормална конвекция на топъл въздух. Вторият проблем е хлабавото свързване на перваза с рамката.

4. Стъклопакет. Такива проблеми възникват, когато прозорецът с двоен стъклопакет е разслоен, което води до навлизане на студен въздух в камерите между стъклата. Също така замръзване може да се случи, когато вода попадне в пространството между профила и стъклата.

5. Подвижно крило. Най-често студеният въздух влиза в стаята, ако цапфите не са настроени на зимен режим или отварящата се рамка е в отворено положение твърде дълго.

6. При тежки студове експертите не препоръчват отваряне на крилата на прозоречните блокове без предварителна подготовка - това може да доведе до счупване на еластичното полимерно уплътнение.

Ето как стъклата да не се запотяват повече!

7. При дървена дограма замръзване се получава често заради пукнатини, предизвикани от естественото съхнене на дървото и съответното свиване в профила. Естествените материали имат разнородна структура, което може да доведе до тяхната неравномерна деформация с течение на времето. При сезонни температурни колебания, както и при комбинираното въздействие на влажна среда и слънчеви лъчи, в профила могат да се появят пукнатини, което ще повлияе върху топлинната равномерност на цялата конструкция.

8. За дървена дограма – основен проблем са кухините между различните конструктивни елементи поради естественото изсушаване и свиване на дървения материал с последваща промяна в обема му. Резултатът е продухване и замръзване на прозоречните блокове.

9. За алуминиеви конструкции - металът има висока топлопроводимост. Ако липсва специален термичен разрив, запълнен с композитни или пластмасови вложки в профилните камери, тогава, независимо от наличието на вътрешна изолация, профилът се превръща в мост, по който навлиза студ.

За да предотвратят повечето проблеми, много производители използват проникващи полимерни съединения, които им осигуряват повишена устойчивост на атмосферни влияния - но в същото време намаляват тяхната екологичност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога мъжете съжаляват за действията си, но не го показват?

Как да се справим с пасивно-агресивното поведение на човек?

Как се пише: християнски или христиански?

Тренировките на 50 ще ви помогнат да компенсирате липсата на спорт в младостта

7 правила за успешно отслабване, които можете да приложите още сега

9 стайни растения, които могат да съсипят личния живот на една домакиня

Възможно ли е наистина да отслабнете в парна баня и как да го направите

Сода за хляб за лечение на ревматизъм и артрит: Ето какво съветват специалистите

Кои храни се поднасят с картофи? Всяка домакиня трябва да знае това!

Домашният ви любимец се промъква в леглото ви: Ето какво са открили изследователи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно