Ето как стъклата да не се запотяват повече!

25997
Ето как стъклата да не се запотяват повече!
Снимка: iStock/Guliver

След като се сдобият с PVC дограма, собствениците на жилища често разчитат на нейната перфектна характеристика. Но не се получава така. Рано или късно идва моментът на появата на влага по прозорците. Това е и основният недостатък на съвременните дограми - те просто "запечатват" помещението и влагата не може да излезе.

Коя е причината за това явление?

Кондензът по прозорците е просто влага и се образува, когато те са студени, а въздухът в помещението е с голяма влажност. Влагата я има и във въздуха, но не я забелязваме. Абсолютен факт е, че колкото повече хора има в една стая, толкова по-голяма е влажността. Това е породено от дишането на човек и отделената влага от кожата, която рядко ще забележим.

Кондензът винаги търси и се "лепи" за най-студената част. По правило става дума за стъклото. То има най-голям топлообмен, затова е най-уязвимо. Както се запотява и огледалото в банята след горещ душ. Всичко е толкова просто.

За да избегнете неприятното запотяване по прозорците, следните методи ще ви бъдат верен помощник:

1. Може би ще прозвучи тривиално, но наистина трябва да проветрявате често помещенията! Поне по 3-4 пъти дневно! Това ще изкара влагата навън.

2. Надеждно отопление. Помнете, че прекалено силното парно ще изсуши въздуха. Един климатик, например, би свършил идеална работа. Но ако ви струва непосилен по джоба разход, може да използвате вентилатор, който да е насочен към прозорците.

3. Преместете цветята извън стаята, където се образува кондензът. В кухнята пък е добре да използвате абсорбатор. В никакъв случай не оставяйте вратата на банята отворена.

4. Използвайте спирт. Когато се запоти някое стъкло, първо го измийте с топла вода и сапун. После попийте много добре влагата. Навлажнете обилно кърпа със спирт (водката е добър заместител) и избършете стъклото. Сега вече капките влага със сигурност няма да се появят.

5. Солен разтвор. Също много ефективен и лесен за изпълнение метод. Една супена лъжица сол я разтворете в 4 литра топла вода. Полученият разтвор трябва да бъде добре прецеден и след това да се минат прозорците.

6. Комбинацията от спирт и глицерин също предотвратява запотяването на прозорците. Смесете ги в съотношение 10 към 1 (10 части спирт и 1 част глицерин) и нанесете получената течност върху стъклото. 

7. Монтиране на външна топлоизолация.

Нека сега разгледаме и най-често срещаните грешки, които се допускат:

Някои хора прибягват до доста нетрадиционни методи, за да ремонтират старата си дограма и в много случаи те са недостатъчни или водят след себе си лоши последствия. Понякога, за да избегнете ремонт, грешните опити, които ще предприемете, ще ви принудят доста бързо да опрете до него.

Например уплътняването на дограмата със силикон. Това ще блокира прозорците и проветрението ще стане невъзможно. Така освен, че ще живеете с постоянно циркулиращите миризми, ще си създадете и огромен проблем с конденза - от помещението едва ли ще излезе и грам влага.

Друг погрешен метод е лепенето на тиксо и уплътняването с хартии и вестници. Това не само има краткотраен ефект, но с времето се съсипва и покритието на дограмата от лепенките. Уплътняваща пяна пък би поела и прехвърлила цялата влага вътре в помещението. 

Това са само временни методи и не са препоръчителни. Все пак могат да се приложат непосредствено преди ремонта, колкото да се закърпи положението за кратко.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com