Храните, които борят изпотяването

5451
Храните, които борят изпотяването
Снимка: iStock

Петната от пот под мишниците или по гърба са неприятни, както и мокрите ръце. Има различни причини за хиперхидроза, което е медицинското наименование на прекомерното изпотяване. Понякога за борба с хиперхидрозата се използват драстични мерки като операции и ботокс. Но често те не са необходими! Важно е да разгледате отблизо възможните причини, като ние ще наблегнем на храните, които борят изпотяването.

Защо изпотяването е важно?

Извън фитнес залата и сауната е най-добре изобщо да не се потите – поне това подсказва рекламата на различни дезодоранти с обещанието „24-часова сухота“.

Защитна функция: охлаждане на тялото

Изпотяването е напълно нормално и дори важно за организма, защото изпълнява защитна функция. Потта действа като собствена климатична система на тялото и гарантира, че тялото може да се охлади. Когато се потите, то отделя излишната топлина и по този начин регулира телесната температура. Можем да произвеждаме до три литра пот на час - това може да бъде животоспасяващо в случай на инфекции, горещо време или тежко натоварване.

Наистина ли ИЗПОТЯВАНЕТО може да сваля калории

Повечето хора се стремят да се потят повече, за да топят килограми по време на тренировка и това е напълно нормално и логично. Дали оба...

Изпотяване при възбуда

Но освен тези ситуации, изпотяването често е просто досадно и стресиращо. Например, ако трябва да се ръкувате с другата страна в края на важно интервю за работа. Или ако забележите по време на среща как ризата бавно, но сигурно развива голямо петно ​​от пот на гърба. Това често е свързано със стреса изпотяване. Тази „пот от страх“ ни помага да охладим телата си в стресова ситуация.

В допълнение към дезодорантите, правилната диета също може да помогне за намаляване на изпотяването. Това включва например:

Салвия

Горчивите вещества на билката естествено регулират изпотяването. За хора, които страдат от силно изпотяване, се препоръчва двуседмично лечение с градински чай. Пийте по литър пресен чай от градински чай дневно. Можете да си купите подходящите чайни смеси в аптеката например.

Знаете ли, че по миризмата на пот можем да разберем за предстоящо заболяване

Според лекари и специалисти миризмата на пот може да ни подскаже за приближаващо заболяване. В днешната статия ще ви разкажем малко пов...

Джинджифил и мента

Чай, приготвен с пресен джинджифил или мента, ще помогне за управлението на производството на пот. Естествените съставки имат положителен ефект върху регулирането на потта.

Ориз

Според аюрведичните учения за здравето, оризът е отличен за предотвратяване на петна от пот и мокри ръце.

Ябълков оцет

Това са причините ДЛАНИТЕ ни да се ПОТЯТ

Обикновено, когато дланите на човек се потят, има обяснение за това. Често пъти резултатът е в следствие на топлото време или стреса. А...

Ябълковият оцет има ефект и отвън – а именно срещу изпотяване. За да направите това, измивайте тялото си със смес от 1/4 литър вода и 1/4 литър ябълков оцет около два пъти седмично след душ.

Избягвайте алкохола

Освен цигарите и никотина, известно е, че алкохолът стимулира и потните жлези – особено на следващия ден. Ето защо хората, които се потят обилно, трябва да избягват алкохола.

Намалете кафето

Кафето също задейства потните жлези. В дните, когато страдате особено от изпотяване, е препоръчително да контролирате консумацията на кафе.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com