Как да овлажните скалпа си – 5 доказани съвета

2755
Как да овлажните скалпа си – 5 доказани съвета
Снимка: iStock/Guliver

Косата, особено при жените, отдавна се е превърнала в един от основните атрибути на красотата, затова искаме тя да бъде красива и се грижим за нея правилно. Забравяме обаче, че трябва да се грижите и за скалпа, за да не го изсушите. Ето 5 съвета за овлажняване на скалпа?

СУХ СКАЛП - КАК ДА ГО ОВЛАЖНЯВАМЕ?

1. АДЕКВАТНА ДИЕТА

Важно е да осигурите на тялото необходимото количество течност. Възрастните трябва да пият около 1,5-2 литра на ден. Това количество течност ще овлажни положително скалпа. Също трябва да ядете правилното количество плодове, като напр. дини, ябълки, ягоди и череши. Не бива да забравяте и за здравословните мазнини, които изграждат клетките и осигуряват правилното функциониране на кожата. Затова си струва да допълните диетата със зехтин, ленено масло, риба, ядки и зърнени храни. 

Защо много хора започнаха да втриват чесън в скалпа си?

Чесънът е един от онези зеленчуци, от които можем да извлечем редица ползи за здравето си. Той може да ни помогне в борбата срещу грип ...

2. ПРАВИЛНИЯТ ШАМПОАН

За да осигурите подходяща хидратация на скалпа, използвайте шампоани, предназначени за сух скалп. Тези продукти съдържат нежни и без ароматни агенти, които не дразнят кожата. Благодарение на тях върху главата остава липиден слой, блоцкиращ изтичането на вода от кожата.

Също така е много важно редовно да хидратирате скалпам си. Това е от изключително значение, особено при борбата с пърхот /и не само/.

3. ЛИМОНОВ СОК

Често причината за сухия скалп е излишният себум. Ще се отървете от този проблем, когато използваме лимонов сок. Благодарение на него скалпът също ще спре да сърби. За да приготвите домашна маска, добавете три супени лъжици натурално кисело мляко (по избор) към две супени лъжици прясно изцеден лимонов сок, след това го масажирайте в скалпа и го оставете за 10-15 минути, след което го измийте с мек шампоан. Маската с лимонов сок е бърз отговор на грижата за скалпа, тъй като лимоните са сравнително евтини и лесно достъпни.

6 съвета за красива и дълга коса

Научете тайните на красивата дълга коса, която ще ви накара да изглеждате най-добре. Дългата коса, макар и много ефективна, може да бъ...

4. ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ

Благодарение на него състоянието на косата ни ще се подобри и проблемът със сухия и сърбящ скалп ще изчезне. Ябълковият оцет възстановява правилното pH на кожата, убива бактериите и гъбичките, отговорни за сухотата и пърхота. Как да овлажните скалпа си с него? Пригответе балсама в бутилка със спрей, към която добавите едно и също количество вода и ябълков оцет, след което напръскайте скалпа, останете така за няколко минути и накрая измийте с подходящ шампоан. Лечението може да се използва през ден - тогава определено ще донесе желаните резултати!

5. ШАПКИ 

Периодът на зимата и лятото е особено труден за скалпа. Така че в този момент трябва да се погрижите особено за него. Замръзване, топлина, сух въздух - всички тези фактори допринасят за влошаването на кожата на главата. Следователно, през лятото трябва да се предпазвате от слънчевите лъчи и от ниските температури през зимата, като носите шапка.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com