Как да премахнем лошата миризма от прането?

20271
Как да премахнем лошата миризма от прането?
Снимка: iStock

Поне на всяка една домакиня ѝ се е случвало да извади прането от пералнята си и то да мирише лошо. Проблемът не изглежда толкова зле, колкото си мислите. За него има и лесно решение, но трябва първо да изясните причините за появата му. След като го направите, можете да пристъпите и към конкретното разрешаване. Ето и кои са те:

Претоварили сте барабана

Ако сте сложили твърде много дрехи, то прането не е успяло да се изпере добре. Също така, ако дрехите са стояли известно време в пералнята, най-вероятно са се овлажнили и това е причината за появата на лошата миризма. Ако това е причината, то можете да вземете микрофибърна кърпа. На нея капнете няколко капки етерично масло и след това пуснете за допълнително плакнене. Ако нямате под ръка, то сложете малко повече омекотител и отново пуснете за плакнене.

Проблем със самата пералня

Захабени ръкави, мръсна яка – якето ще стане като ново с тези средства?

Как да почистите якето си от мазнини със собствените си ръце Веднага след като по якето се образуват мазни петна, е необходимо да нане...

Ако при следващите пранета имате отново проблем с миризмата, то най-вероятно става въпрос за проблем със самата пералня. Заради влагата плесен и различни слузести нечистотии лесно се натрупват на всевъзможни места. Те не могат да се отмият лесно, а когато престояват, излъчват и неприятна миризма, която се нанася и по прането.

Това най-често се случва, когато перете на ниска температура и не чистите уплътнението на вратата. Става и ако имате навик да оставяте дрехите дълго време след изпиране в барабана или пък прекалявате с омекотителя.

На помощ тук идва белината. Сложете от нея и пуснете на най-дългата програма за изпиране и на най-високата температура. Не слагайте дрехи вътре, просто оставете така. След като дойде времето за изплакването – спрете и добавете оцет. След това пуснете и нека програмата си свърши. Тази процедура със сигурност ще улесни почистването на плесента и ще я отстрани напълно.

Разбира се, можете да използвате и специализирани за целта препарати. Ако и след тяхната намеса нищо не помогне, то определено пералнята има сериозен проблем и трябва да се посъветвате със специалист. Пък ако е прекалено стара, то може би е добре да се замислите и за нова.

Как да ароматизирате прането без омекотител?

Омекотителите, които добавяте по време на изплакването на дрехите, правят прането ароматно и нежно на допир, лесно за гладене и без ста...

Хубаво е, след като изчистите пералнята или си вземете нова, да не допускате това да се повтори. Дори да нямате проблеми с плесен или лош мирис, един празен цикъл с белина и оцет само ще е от полза. Така ще премахнете различните наслагвания и да си спестите проблемите и с котления камък. Във всеки случай, веднъж месечно подобна процедура ще бъде от полза. Не оставяйте и прането след изпиране, ако изваждайте веднага. Можете да оставите и барабана отворен, за да може влагата по-лесно да се изпари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com