Как да спим дълбоко и да се събуждаме бодри и отпочинали?

37251
Как да спим дълбоко и да се събуждаме бодри и отпочинали?
Снимка: iStock

Десетки пъти се е говорило за важността един възрастен човек да спи между 7 и 9 часа в едно денонощие. Но също така е важно и качеството на нашия сън. Нека ви дадем няколко основни съвета за това как да спите дълбоко и да се събуждате бодри и отпочинали на следващия ден.

По едно и също време се събуждайте всекидневно

ОПАСНО е да ядете тези храни преди лягане. НЕ го правете!

Не е желателно човек да си ляга с празен стомах, но това съвсем не означава, че трябва да преяжда преди сън. Ако искате да се чувстват...

Много от нас използват почивните дни и ваканциите, за да наваксат, но този навик е неефективен и дори вреден. Ефектът от допълнителен час сън в събота е приятен, но обикновено временен и води до по-малко приятни последствия вечер, когато е време за лягане.

Тялото на всеки човек е оборудвано с вътрешен часовник, това е така нареченият циркаден ритъм, който определя кога сме сънливи и кога сме будни. Този часовник е пряко свързан със слънчевата светлина: през деня се чувстваме весели, а когато се стъмни, телата ни отделят мелатонин и изпращат сигнали, че е време да си лягаме.

Спим през уикенда, нулираме вътрешния часовник - в резултат на това заспиването в предстоящата нощ става по-трудно, а събуждането свежи и отпочинали на следващата сутрин е почти нереалистично. Усещането, че постоянно не спим достатъчно, се превръща в безкраен цикъл. С течение на времето липсата на достатъчно сън, съчетана с опити за наваксване, увеличава риска от здравословни проблеми, включително затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания и дори диабет тип 2.

Какво да правите? Събуждайте се по едно и също време всеки ден, дори през уикендите. И не мислете, че ще бъде трудно да станете рано през уикенда: няколко седмици - и това ще стане навик и ще се почувствате по-добре и наистина отпочинали.

Най-мистериозните състояния, в които можем да изпаднем, докато спим

Сънна парализа Сънната парализа е състояние, в което човек се събужда, но тялото му продължава да спи, то е парализирано. И докато е в...

Водете си дневник за съня

Воденето на дневник за съня, като цяло ви помага да изградите добри навици и лесно можете да определите кои действия, които предприемате, са успешни и кои може да се нуждаят от подобрение. Този принцип работи и в случай на сън. Създайте електронна таблица или купете специален ден за планиране - как и какви променливи ще проследявате в крайна сметка зависи от вас.  С течение на времето ще можете да забележите модели и да подобрите навиците (или да въведете нови), за да подобрите качеството на своя сън.

Избягвайте дневния сън

Разбира се, с внимателно планиране, REM дрямките ще ви накарат да се усетите свежи и бодри. Но, ако страдате от безсъние, избягвайте дрямките през деня. Изследвания сочат, че хората, страдащи от безсъние и избират да подремнат през светлата част на денонощието, имат много повече проблеми със заспиването.

ИЗУМИТЕЛНО! Това е причината да се събуждаме вечер по едно и също време

Събуждането нощем е едно от най-неприятните неща, които могат да ни споходят. Истината е, че разпокъсаният сън ни кара да се чувстваме ...

Ако все пак сте решили да спите през деня, за да увеличите производителността си, направете го разумно. Най-важното е да останете будни повече от 25-30 минути: това е така нареченият енергиен сън, който е идеален за онези моменти, когато не сте се наспили снощи и трябва малко да се ободрите. Ако смятате, че се нуждаете  от повече време, изберете пълен цикъл на сън от 90 минути. Всичко между тях или по-дълго няма да ви помогне, но ще ви донесе с чувство на летаргия и ще ви попречи да спите през нощта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com