Защо и как чесънът е полезен за черния дроб

18984
Защо и как чесънът е полезен за черния дроб
Снимка: iStock/Guliver

Черният дроб е ключов орган в тялото ни, той е отговорен за филтрирането на всички вещества, които влизат и излизат от организма. Също така е от съществено значение за поддържане на притока на кръв и добра циркулация, разгражда и разпределя хранителните вещества.

Този орган не позволява на токсичните химикали да увредят тялото. За щастие диетата и начинът на живот са аспекти, от които зависи превенцията на чернодробни заболявания, включително заболявания като хепатит, чернодробна цироза и все по-често срещаната мастен черен дроб. Напоследък лечебните ползи от чесъна привличат специално внимание поради огромните му свойства да поддържа черния дроб здрав, да насърчава неговото пречистване и да ускорява функционирането му.

Защо много хора започнаха да втриват чесън в скалпа си?

Чесънът е един от онези зеленчуци, от които можем да извлечем редица ползи за здравето си. Той може да ни помогне в борбата срещу грип ...

Едно от най-големите предимства на състава на чесъна е, че той съдържа сярно съединение, наречено алиин, и алицин, когато чесънът е смлян, смачкан или накълцан. Истината е, че това вещество е много мощно,  действа като мощен антиоксидант, антибиотик и противогъбично, свойства, които гарантират здравето на органа.

Чесънът съдържа и аргинин. Това е аминокиселина, която е  важна за разхлабването на кръвоносните съдове, и селен, важен минерал за увеличаване на действието на антиоксидантите. Антиоксидантните способности на чесъна са най-значимата му полза, защото предотвратяват достигането на токсини, филтрирани от черния дроб, до други органи.

Друг аспект, в който консумацията на чесън има положително влияние върху функцията на този важен орган, се крие в ефектите му върху холестерола. Черният дроб произвежда  VLDL и има важната функция да улеснява движението на мазнините в кръвния поток.

Чесънът също е великолепен съюзник за насърчаване на пречистването на черния дроб. Като се има предвид, че това е органът, който най-много трябва да се справя с редица външни токсини, които могат да дойдат от околната среда, добавки в храни и лекарства и замърсяване.

Доказано: Популярен зеленчук бързо сваля кръвната захар

Диабет тип 2 може да се контролира чрез проследяване на баланса на кръвната захар. Диетата е неразделна част от терапията на засегнатит...

Наличието на свободни радикали играе важна роля за влошаването на състоянието на черния дроб, добре е известно, че те са вредни молекули, които са свързани със сериозни последици за здравето. Тяхното присъствие причинява лезии в клетките и тъканите на черния дроб, което ни прави по-уязвими към хронични заболявания.

Истината е, че колкото повече токсични вещества се приемат и следователно се усвояват от тялото, толкова по-голямо е натоварването на черния дроб. Признаци за увреден и претоварен черен дроб са: умора, главоболие, храносмилателни проблеми, кожни заболявания и отслабена имунна функция. В момента сред основните заболявания, произтичащи от лошия начин на живот, е мастният черен дроб, това е все по-често срещано състояние, което се характеризира с прекомерно натрупване на мазнини в черния дроб.

Консумацията на пресен чесън е специално препоръчителна. Чесънът съдържа значителни нива на аминокиселини, протеини и антиоксидантни съединения, които са чудесна помощ за защита на черния дроб от естествени и екологични токсини. Експертите препоръчват за оптимално здраве на черния дроб да използвате поне четири скилидки пресен чесън на ден в приготвянето на храната. Добър съвет е да добавяте пресен смлян чесън към ястията в края на процеса на готвене, за да запазите ензимите и хранителните вещества.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com