Най-мистериозните състояния, в които можем да изпаднем, докато спим

4112
Най-мистериозните състояния, в които можем да изпаднем, докато спим
Снимка: iStock/Guliver

Сънна парализа

Сънната парализа е състояние, в което човек се събужда, но тялото му продължава да спи, то е парализирано. И докато е в това полубудно състояение, започва да получава халюцинации и усещане, че в стаята има някого.

И докато в  древността хората смятали, че това се дължи на работа на зли духове, както повечето обяснения, които са имали, всъщност причината се крие в разминаване на работата на мозъка и мускулите в тялото. Обикновено, когато спим, тялото ни се парализира, което служи като защитен механизъм, за да не извършваме никакви действия несъзнателно и да не се нараним. Когато човек страда от парализа на съня обаче, мускули му "се изключват", докато мозъкът не спи. Интересното е, че по-често се случва при тези, които спят по гръб.

НИКОГА не правете тези 6 неща, преди да заспите, ще имате лош сън

Хипнагогични халюцинации

ОПАСНО е да ядете тези храни преди лягане. НЕ го правете!

Не е желателно човек да си ляга с празен стомах, но това съвсем не означава, че трябва да преяжда преди сън. Ако искате да се чувстват...

Когато човек се намира на тънката граница между съня и будното състояние, той е способен да вижда различни образи. Често това са страшни лица и фантастични същества, плод на въображението ни. Това е един от малкото видове халюцинации, които са разпространени и сред психически здравите хора, като често се проявяват при децата и това може да е причина да заспиват трудно и да не искат да остават сами. Доброто въображение И стреса са най-честите виновници.

Сомнамбулизъм

Това състояние е обратното на сънната парализа. Тук мозъкът заспива, но не и тялото. Така човек може да стане, да се разходи, да прави дори куп неща из дома си или дори да излезе от него, което е доста опасно. Състоянието е трудно за изследване, тъй като те не помнят нищо. Той е срещан сред около 5-10 процента от хората и тук децата също са по-често засегнати. 

Когато човек се буди от сомнанбулизъм, обикновено е от усещане за силна експлозия и е толкова силно, че обикновено смятат, че могат да бъдат оглушени. Това не е опасно за тях, но причинява сериозен страх. 

ИЗУМИТЕЛНО! Това е причината да се събуждаме вечер по едно и също време

Събуждането нощем е едно от най-неприятните неща, които могат да ни споходят. Истината е, че разпокъсаният сън ни кара да се чувстваме ...

Схващането, че човек не трябва да бъде събуждан, докато е в това състояние, е грешно. Със сигурност може да си навреди (и не само на себе си) повече, от колкото ако бъде събуден и малко стреснат. Най-много просто да се чувства объркан.

Безгрешен механизъм всеки ден ни унася в сън

Сънна апнея

Сънната апнея се състои със спиране на дишането по време на сън, като това довежда по-често до рязко събуждане. Мозъкът започва да изпитва кислороден глад, качеството на съня рязко спада, а кръвното се покачва, като това може да доведе до сериозни проблеми със сърцето. Причината? Отпускане на мускулите на фаринкса. При някои от хората се получава затваряне на дихателните пътуща и спиране на дишането, като за тези, които имат проблеми със затлъстяването, цигарите и по-възрастните, това може да е опасно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com