Защо в европейските домове няма климатик?

89743
Защо в европейските домове няма климатик?
Снимка: iStock

Когато тази седмица температурите във Великобритания се покачиха до застрашителните 40 градуса по Целзий, някои жители прибягнаха до прости и изпитани във времето методи, за да се охладят. Те размахваха ръчни вентилатори, мокреха кърпи и посягаха към леда.

Но за други беше време за промяна. На фона на рекордните горещини те бяха готови да се възползват от това, което мнозина в Европа отдавна отхвърлят като ненужен лукс и заплаха за планетата - климатика.

Консумиращата много енергия система за охлаждане, широко използвана в Съединените щати, става все по-привлекателна за британците и други европейци, които сега се сблъскват с жестоките летни температури, причинени отчасти от предизвиканите от човека климатични промени. През последните дни екстремни горещини изпепелиха голяма част от Западна Европа, като предизвикаха горски пожари във Франция, Гърция и Италия и причиниха смъртта на повече от 1000 души само в Португалия.

Продажбите на преносими климатици са се увеличили с 2420% на седмична база, съобщи в понеделник британски търговец на дребно. А рязкото нарастване на търсенето на централизирани климатици в Лондон накара някои инсталационни фирми да резервират места до есента.

Но защо европейските домакинства вече не са оборудвани с климатици, пита The Washington Post. И дали Европа ще стане жертва на "пристрастяване към климатиците в американски стил", както предупреди изследователят на климатичния контрол Стан Кокс.

Академиците датират изобретяването на климатика в района на Флорида през 50-те години на XIX век. По данни от преброяването на населението в САЩ около 90 % от жилищата в САЩ са оборудвани с някаква форма на климатик.

В продължение на десетилетия в Европа лидери и учени се подиграваха на зависимостта на САЩ от климатизацията като на още един пример за американски излишък. През 1992 г. икономистът от Кеймбридж Гуин Принс предупреждава, че "физическата зависимост от климатизирания въздух е най-разпространената и най-малко забелязвана епидемия в съвременна Америка".

Климатизираните офиси са нещо обичайно в Европа, но в домовете климатиците са изключително рядко срещани. Според една от оценките на бранша само 3% от жилищата в Германия и по-малко от 5% от жилищата във Франция имат климатик. Във Великобритания правителствените оценки сочат, че по-малко от 5% от жилищата в Англия имат инсталирани климатици.

Ако нямате КЛИМАТИК у дома, ето 3 СУПЕР идеи как да се разхладите

Разхлаждането с климатик е удобно и ни кара да се чувстваме комфортно за момента, но истината е, че не е никак здравословно. Много хора...

Отчасти това се дължи на факта, че в исторически план е имало много по-малко причини за охлаждане на въздуха в Париж, Франция, отколкото в Париж, Тексас. Европейските страни са имали топли лета, но те рядко са достигали трайно високите температури, наблюдавани в американския Юг.

И дори в горещи дни въздухът в Рим едва ли е бил толкова влажен, колкото в Сеул, Токио или Вашингтон. Всъщност в страна като Великобритания, която е по-известна с влагата, отколкото с топлината, къщите традиционно са строени така, че да задържат топлината, а не да я изхвърлят.

Още преди настоящата гореща вълна европейските страни се насочиха към по-широко прилагане на климатици. В доклад от 2018 г. Международната агенция по енергетика отбелязва, че през последното десетилетие броят на собствениците на климатици в "Италия, Испания, Гърция и Южна Франция" вече се е увеличил бързо.

В доклада на МАЕ се посочва, че броят на климатиците в Европейския съюз ще се увеличи повече от два пъти - от 110 млн. през 2019 г. до 275 млн. през 2050 г.

Повечето представители на бранша не се съмняват защо търсенето на климатици се увеличава - рязкото повишаване на летните температури. Европа вече е глобална гореща точка, като през последните две десетилетия броят на горещите вълни се увеличава. Изследване на британската метеорологична служба установи, че вероятността страната да преживее ден с температура над 40 градуса по Целзий сега е 10 пъти по-голяма, отколкото би била без изменението на климата.

Знаете ли на колко градуса трябва да е климатикът за оптимална работа през лятото

Летните жеги са нетърпими без климатик на работното място и в дома. Климатикът се превърна от разхлаждащ лукс в норма, а употребата му ...

Сега някои в Европа започват да приемат, че може да се наложи използването на климатик, за да се спасят човешки животи. След като през 2003 г. гореща вълна уби около 15 000 души във Франция, в някои старчески домове беше въведена климатизация, за да се защитят най-уязвимите.

"Хората явно започват да възприемат горещите лета като нещо, което ще остане и отчаяно търсят трайно решение за бъдещето", казва Салмон, като отбелязва, че неговата компания е преминала от 20 консултации на ден през "нормално" лято към 300 заявки за консултация през последната седмица.

"Във всеки отделен случай преминаването към климатик във Великобритания не е непреодолим проблем", каза Салмон, пише БГНЕС. 

В британските къщи, въпреки възрастта им, обикновено може да се инсталира централен климатик с "минимално усилие". Най-големият проблем по принцип е държавната бюрокрация, ако сградата е включена в списъка за опазване на околната среда или ако домът е в жилищен блок.

В по-широк мащаб обаче увеличаването на използването на климатици на цял континент повдига огромни въпроси за устойчивостта. Търсенето на климатици в Европа е само върхът на айсберга. Огромното мнозинство от населението в Индия например не разполага с климатик, въпреки постоянно високите температури.

Нови температурни рекорди в Западна Европа

Жестока гореща вълна заля и днес Западна Европа, подхранвайки опустошителни пожари и натоварвайки службите за спешна помощ, обобщава АФ...

МАЕ предупреди за потенциална "криза на охлаждането", тъй като глобалното търсене на климатици надхвърля електропреносните мрежи и доставките на енергия. Настоящата гореща вълна в Европа съвпадна с исканията на правителствата потребителите да използват по-малко енергия на фона на опасенията за бъдещите доставки на газ от Русия.

"Наистина не мога да обвиня европейците, че купуват климатици точно сега. На тези, които преживяха горещата вълна от 2003 г., отнела живота на десетки хиляди души, беше казано, че това е случайност, нещо, което се случва веднъж на няколко века. Сега, само 19 години по-късно, те отново са засегнати от тази горещина, която вероятно ще се повтори", каза Кокс.

Възможно е да има алтернативи на климатизацията - от нови технологии като "термопомпи", които са по-ефективни в енергийно отношение, от по-стари технологии, като използването на по-малки помещения и по-добра изолация. Но климатикът вероятно ще бъде част от бъдещето на Европа по един или друг начин.

"Той е основно средство за спасяване на живота по време на горещи вълни, но по-голямата част от въздействието върху климата идва от по-рутинното му, разточително използване в цялото общество, непрекъснато, в продължение на месеци", казва Кокс. "Тази прекомерна употреба също така ни пречи да се аклиматизираме достатъчно към горещото време, което ни прави по-уязвими физически и психологически към горещините и следователно още по-зависими от климатика".

ОЩЕ: Трябва ли да се откажем от климатиците, за да се борим срещу изменението на климата?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Избити от полицията зъби на опозиционен лидер, меле в парламента: В Грузия напрежението расте (ВИДЕО и СНИМКИ)

Напрежението в Грузия доведе до арести (ВИДЕА)

Огромен пожар бушува в Република Бурятия (ВИДЕО)

По случай Деня на труда: Шолц обеща да не вдига пенсионната възраст

Въпреки руската офанзива: Украйна си върна позиции. Руснаците затягат примката около Часов Яр (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа