Какво означава Червената Луна - символ на опасност от векове наред?

30148
Какво означава Червената Луна - символ на опасност от векове наред?
Снимка: iStock

Червената или Кървава Луна, както обичат да я наричат ​​впечатлителните романтици, е сравнително рядко природно явление. Когато се появи, всички веднага започват да правят снимки, да изпращат кадри един на друг, някой се радва, друг се тревожи - само тези, които пропускат да я видят, остават безразлични.

Всъщност появата на „кървава“ Луна е доста предвидима. Спътникът на Земята приема червеникави нюанси по време на лунно затъмнение - когато Земята, Луната и Слънцето така се подреждат, че Земята блокира слънчевата пряка светлина и покрива Луната със своята сянка. Но въпреки всички усилия на Земята, слънчевите лъчи все пак достигат до повърхността на Луната - но не директно, а пречупени от земната атмосфера. В този процес част от лъчите се разсейват, а други се отразяват от Луната; именно това са лъчите от червения спектър.

Такова лунно затъмнение е възможно да се наблюдава само при пълнолуние. То не изисква телескопи, защото Луната е достатъчно близо до Земята; нито специални средства, тъй като човек може да гледа слънчевата светлина, отразена от Луната, без риск за очите. Ала ако искате да видите по-добре лунния релеф, вземете поне бинокъл.

Но не само затъмнението може да е причина за такова явление. Когато слънчевите лъчи, отразени от Луната, се пречупват в земната атмосфера и влажността на въздуха е доста висока, лъчите в зеления и синия спектър се разсейват и се виждат само лъчите в червения. Освен това поради пречупването на отразената слънчева светлина, Луната придобива ярко жълт оттенък при сухо и ясно време.

Три опасни дни: Какво ще промени Луната през февруари 2023 г. в живота на всички знаци?

Фази на лунно затъмнение

Полусенчеста фаза: Луната минава през земната полусянка и не се вижда с просто око.

Частично затъмнение: земната сянка постепенно се приближава към Луната, това се вижда ясно от всички наблюдатели.

Пълно затъмнение: Луната става напълно червена. Процесът трае доста дълго време и завършва, когато луната започне да излиза от сянката. След това се повтарят първите две фази на затъмнението, но в обратен ред.

Кога можете да видите червената луна през 2023 г.?

Тази година астрономите очакват лунни затъмнения на 5-6 май и 28-29 октомври, когато от Земята може да се забележи рядкото и грандиозно природно явление - Червена Луна. Следете новините и настройте будилниците, за да не проспите цялата тази красота!

Празна луна 2023 г.: Какво не трябва да правите през този период?

Защо Луната става по-голяма?

Такова природно явление се нарича „суперлуние“ - възниква, ако пълнолунието настъпи в момента, когато Луната е най-близо до Земята. Този момент също има свое име - перигей. Между другото, самият термин „суперлуние“ идва от астрологията. Астрономическата наука не го използва.

Поради факта, че Луната се върти около Земята не по идеално кръгла, а по издължена – елипсовидна, орбита разстоянието между тях непрекъснато се променя. В най-близката си точка тя е на 357 хиляди километра, а в най-отдалечената – на 406 хиляди километра. Когато Луната се намира в перигей - най-близко, тя се вижда така, сякаш е с 14% по-голяма в диаметър и свети с 30% по-ярко, отколкото в апогей - точката, в която е най-отдалечена от Земята.

Защо възниква илюзията за „голяма“ Луна?

Никой не може да разбере защо Луната, щом е ниско над хоризонта, се вижда така, сякаш е по-голяма. Тази оптична илюзия изчезва, щом се издигне по-високо. Учените, въоръжени със съответните инструменти, вече са измерили размерите на лунния диск по време на изгрев и в зенита му – както може да се очаква, размерите се оказали еднакви. Можете да проверите това, ако погледнете Луната с едно око през лист хартия, сгънат на тръба. Учените са представили цели четири различни хипотези, за да обяснят този ефект - но нито една от тях не може да бъде призната за меродавна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Изследователи: Използването на белина е свързано с по-голям риск от смъртоносно белодробно заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!
Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Православните вярващи ще празнуват Великден на 5 май. Един от основните символи на този важен християнски празник са шарените яйца. Обаче традиционните...