Кисело зеле или корейската туршия Кимчи – каква е разликата?

16309
Кисело зеле или корейската туршия Кимчи – каква е разликата?
Снимка: iStock

Готови ли сте за зимата с вкусна туршия? Традиция е да наложим зеле или да си направим превъзходна туршия от зеле, чушчици, камби, моркови, карфиол, дори да живеем в големия град, да нямаме бидон и да затворим това съвършенство и удоволствие за сетивата в буркани. Всъщност туршията като ферментирала храна има и доказани ползи за здравето, доставяйки ни ценни пробиотици.

А дали корейската туршия Кимчи има същите ползи за здравето и можем ли да разнообразим зимнината си с нея? Малко позната у нас, макар вече да се предлага готова в някои био магазини, корейската туршия Кимчи по-скоро прилича на нашата, отколкото на наложено кисело зеле. Вижте ползите от нея, състава ѝ и как да си я приготвите сами, за да не заплащате висока цена за онази, която се предлага готова.

Корейската туршия Кимчи – състав и ползи от консумацията

Кимчи е традиционен ферментирал корейски деликатес, подобен на родната туршия, но не съвсем, разпространен и изключително познат в Корея, където се хапва най-често с паста и палачинки. Приготвя се от зеленчуци,  които традиционно използваме и у нас за туршиите – зеле, включително китайско зеле, моркови, домати, репички и различни подправки.

С малко мед царската туршия ще стане наистина царска!

Разликата е, че докато при родната туршия доматите са зелени и се режат на парчета, то при корейската туршия Кимчи се използва доматено пюре, ако изобщо присъстват доматите в рецептата. Друга съществена разлика е, че репичките не присъстват традиционно в туршията, която приготвяме у нас, докато при Кимчи те са задължителна съставка. По отношение на подправките също има различия. Докато в родната туршия слагаме магданоз, кервиз, чесън, то корейската туршия Кимчи има джинджифил и внимание – лют пипер.

Ако се чудите дали пък прилича на киселото зеле, то отговорът също е не съвсем. Подобно на тази корейска туршия е ферментирало зеле, което приготвяме у нас, но в България го правим на салатка с червен пипер и мазнина, без да добавяме моркови и репички и без да се усеща каквато и да било лютивина. Така Кимчи се оказва туршия хем позната, тъй като е подобна на нашите зелеви зимни вълшебства, хем неочаквана като вкус.

Ако се колебаете за ползите за здравето, тук две мнения няма – корейската туршия Кимчи е ферментирала храна, тоест доставя пробиотици на организма и се грижи за здравето на стомаха и червата. Богата е на зеленчуци, пълни с ценни витамини и минерали, като в това отношение разлика между Кимчи и родните зелеви туршии няма. Така че остава да изберете кое ви е по-вкусно и по-лесно за приготвяне и да се подготвите подобаващо за зимата. А как точно се приготвя корейската туршия Кимчи?

Как да имате най-хрупкавата царска туршия?

Корейската туршия Кимчи – начин на приготвяне

Необходими са ви следните съставки, за да приготвите корейската туршия Кимчи

  • зеле, което е най-добре да е китайско, но може и смес от бяло и китайско – 3 кг.,
  • килограм репички,
  • 4-5 моркова,
  • глава чесън,
  • 3-4-5 люти чушки – според това колко люта искате да е туршията ви,
  • подправки – 3-4 супени лъжици лют червен пипер, 2 корена джинджифил, по 4 лъжички сол и захар,  2 лъжички доматен сок и вода.

Приготвянето не е трудно, но подобно на приготвянето на родната туршия, изисква време и търпение. Първо трябва да нарежете зелето на тънки ивици, като това е сред най-досадната дейност, тъй като е нужно търпение за ситното накълцване на 3 килограма зеле. След това се омачква с готварска сол и се оставя да престои 3-4 часа. Оцежда се и към него се добавят нарязаните моркови, репички.

Подправките заедно с лютите чушлета, джинджифила и чесъна отделно се наситняват и начукват. Добавят се водата и всичко се вари – приготвя се марината, с която се заливат зеленчуците. Това е всичко. Да ви е вкусно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Ето защо трябва да съхранявате фолиото за храна в хладилника, а не в шкаф

Как се пише: сарма или сърма?

Ветеринар обясни защо котките всъщност спят толкова много

Топ 10 традиционни предястия за Великден

Тези 6 цвята на спалното бельо могат да съсипят съня ви

7 начина да разпознаете опасния тип мъж и да избегнете проблеми в любовния си живот

Велика събота 2024 - традиции и обичаи

Кои тънкости при печенето на агнешко месо знаят малко хора?

Кои гарнитури вървят ръка за ръка с агнешкото месо?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com