Кой е първият телефон в България?

21521
Кой е първият телефон в България?
Снимка: smuldur / Pixabay

Историята на първия телефон в България и съответно на първия телефонен разговор е пряко свързана с Руско-турската освободителна война и с нуждата от ефективна и бърза комуникация – нещо изключително важно за напредъка на бойните действия и за победата. Ако се чудите кой е първият телефон в България, историята ще ви върне в 1877 година, когато в с. Пордим в Плевен се осъществява първият у нас телефонен разговор през първия телефон. Разговорът е бил на военна тема и между румънския княз Карол I, чиято главна квартира се намирала в селото, и главнокомандващия руската армия.

Няколко месеца по-късно историята също ни разказва за едни от първите телефони у нас. Генерал получава погрешка сандък със странен апарат с тръбички вместо с очакваното вино. Това всъщност е бил един от първите телефони у нас, с който войниците се забавлявали, разговаряйки през палатките, когато разпознали устройството с помощта на началника на полевия телеграф.

Кои са нещата свързани с България, с които се гордеем пред света?

Нека си го кажем - страната ни има много кусури, които трябва да оправим, но определено има много неща, с които можем да се гордеем и с...

Когато се питаме кой е първият телефон в България, следва да уточним преди или след Освобождението. До Освобождението първите телефони у нас са свързани с Русия, военното дело и войната. Първите телефони след Освобождението са донесени в България от български офицери през 1884 година и инсталирани в София. Те са два броя. През същата година в деня, в който се освещавала новата сграда на Народното събрание, офицерите канят у дома си премиера Стефан Стамболов, за да му представят чудото, наречено телефон.

Осъзнали удобството и предимствата на телефона, българите работят за развитието на телефонното дело у нас и още същата година в София се появява първият телефонен номератор, който обслужвал до 5 линии. Подобни номератори постепенно се появяват и в други градове в България и на 13 януари 1892 година тържествено е проведен първия междуградски разговор между София и Пловдив. Само 3 години по-късно се появява професията телефонист.

Служителите в телефонните централи осъществявали връзката между търсещ и търсен. Поради уморителната работа на телефонистите се търси решение, което е открито години по-късно – през 1935 г. в България са въведени автоматични телефонни централи – в София, Пловдив, Велико Търново, гара Кричим.

При въпроса кой е първият телефон в България следва да знаем, че в Царство България е имало и улични телефони, работещи с монети, освен телефонните централи.

Кои са най-страшните призрачни села в България?

Подобно на филмите на ужасите, страшните истории за страховити места, паранормални явления и преживявания винаги са привличали много хо...

Масовото производство на телефонни апарати у нас, предназначени за домашна употреба и не само, с което телефонът става достъпен за широка употреба, стартира през 1924 година. Телефонно-телеграфната работилница към Главната дирекция на ПТТ произвеждала апарати, номератори, телеграфи и части за тях. 20 век (или по-точно 1900 година) е рожден и за телефонния указател – книгата, събрала всички телефонни номера у нас.

Днес и визията на телефоните и тотално променена, и телефонният указател е антика, събираща прах в някои стари и запустели къщи, но със сигурност първият телефон е изиграл важна роля, за да извървим дългия път от зората на телефоните до смартфона днес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com