Кои са нещата свързани с България, с които се гордеем пред света?

3566
Кои са нещата свързани с България, с които се гордеем пред света?
Снимка: istock

Нека си го кажем - страната ни има много кусури, които трябва да оправим, но определено има много неща, с които можем да се гордеем и са на световно ниво. В тази статия ще разгледаме част от тях и ще се фокусираме в по-големи детайли върху факти и постижения, които прославят страната ни по целия свят. 

Българските спортни успехи

Защо наричаме Стара планина гръбнака на България?

Стара планина, наричана в миналото Хемус, простираща се от Белоградчишкия проход до нос Емине, разделя България условно на две части &n...

Ще си кажете, че напоследък нямаме много поводи за радост в областта на спорта, но това не е съвсем така. Периодично чуваме за отличия от различни международни състезания (последно по борба), които са свързани с нашата страна. Предвид състоянието на спорта у нас трябва да кажем, че това си е направо подвиг. Нека не забравяме и рекордите, които са поставени от българи в световен мащаб. Достатъчно е само да се сетим за името на Стефка Костадинова и нейното велико постижение, което не е подобрено и до днес. 

Отличия от научни олимпиади и състезания  

Подобно на спортните успехи не минава много време преди за пореден път да срещнем заглавия от типа "Млади български математици/физици/програмисти/юристи/биолози спечелиха Х на брой медали от международно състезание". Отново трябва да кажем, че подобни постижения се случват по-скоро въпреки, а не заради родната образователна система. Нашата страна е раждала и продължава да ражда велики умове, а наша работа като народ е да изградим една държава и общество, в което те да са оценени и да намерят своята достойна реализация. 

Откритията на българските учени

Ще познаете ли кой е градът на липите?

Знаете ли кой български град е градът на липите? Любопитно ли ви е да разберете каква е историята му и защо си струва да го посетите? П...

Продължаваме с научната вълна и редица важни български открития, които са направени през годините и са дали принос за науката в голям аспект. Сугестопедията, например, е малко познат метод за учене създаден от професор Георги Лозанов. Бактерията в киселото мляко с името Lactobacillus bulgaricus открита от д-р Стамен Григоров е друг чудесен пример за това. Тук си струва да споменем и "Тонът на Митев" - шестият сърдечен тон открит от българския учен през 1973-та година. В нашето съвремие можем да приемем за важен световен принос българският софтуер V-RAY на Петър Митев и Владимир Койлазов, който се използва в почти всички филми в съвременното кино. 

Кои са най-страшните призрачни села в България?

Разбира се, освен изброените по-горе има и редица други поводи, които да ни карат да се чувстваме горди българи. Откритията по нашите земи, военните ни успехи и културните ни постижения са дълъг списък, на който може да завиди всяка нация. Нека използваме това вдъхновение, за да покоряваме и бъдещи върхове като народ и общество. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Непирятни моменти в офиса, които развалят работния климат

9 симптома на начална депресия - проверете дали ги имате

Защо се посипва сол пред входната врата

Кои птици са в групата на прелетните

Кои са топли и кои студени цветове

Кои планети в Слънчевата система са газови гиганти

Житейски илюзии: 3 токсични нагласи, от които трябва да се отървете преди 30-годишна възраст

Знаете ли кои храни са най-богати на фибри

Знаете ли кои са седемте чудеса на света

Пазете нервите си: 5 съвета от тибетски монах, за да се отървете от стреса на работното място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com