Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

15067
Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?
Снимка: iStock

Определянето на идеалния брой чаши кафе, които да пием всеки ден за оптимално здраве, е тема, която е широко изследвана и обсъждана. Кафето е една от най-популярните напитки в световен мащаб, известна със стимулиращия си ефект, дължащ се на съдържанието на кофеин. Въпреки това, както при много други неща, умереността е от ключово значение, когато става въпрос за консумацията на кафе и потенциалните ползи и рискове за здравето.

Общият консенсус сред здравните експерти е, че умерената консумация на кафе може да бъде част от здравословния начин на живот за много хора. Умерената консумация обикновено се определя като около 3 до 4 чаши на ден. Това ниво на консумация се свързва с няколко потенциални ползи за здравето.

На първо място умерената консумация на кафе е свързана с намален риск от някои заболявания. Проучванията сочат, че пиещите кафе може да имат по-малък риск от развитие на диабет тип 2, болестта на Паркинсон и някои видове рак, включително рак на черния дроб и колоректален рак. Смята се, че антиоксидантите и другите биоактивни съединения, открити в кафето, допринасят за тези защитни ефекти.

Знаете ли колко вида кафе има?

Освен това е доказано, че кафето подобрява когнитивните функции, включително повишава бдителността, концентрацията и времето за реакция. Това до голяма степен се дължи на кофеина, който е стимулант на централната нервна система. Много хора разчитат на сутрешната си чаша кафе, за да започнат деня си и да подобрят умствената си яснота.

Освен това консумацията на кафе се свързва с по-нисък риск от депресия и намален риск от развитие на болестта на Алцхаймер и деменция в по-късен етап от живота. Точните механизми на тези ползи все още се проучват, но се предполага, че кофеинът и други съединения в кафето могат да имат невропротективно действие.

Въпреки това, докато умерената консумация на кафе може да осигури тези потенциални ползи за здравето, прекомерната консумация на кафе може да доведе до неблагоприятни ефекти. Консумацията на твърде много кофеин може да предизвика симптоми като безпокойство, тревожност, безсъние и храносмилателни проблеми. Някои хора могат да бъдат по-чувствителни към кофеина от други, поради което е важно да се следи нивото на личната поносимост.

Лекар разкри кой НЕ трябва да пие кафе в жегата

Бременните често са съветвани да ограничат приема на кофеин, тъй като високите нива на кофеин са свързани с повишен риск от спонтанен аборт и ниско тегло при раждане. По същия начин хората с определени заболявания, като киселинен рефлукс или сърдечна аритмия, може да се наложи да ограничат консумацията на кафе или да изберат безкофеинови сортове.

Струва си да се отбележи, че начинът на приготвяне на кафето може да повлияе на неговото въздействие върху здравето. Например добавянето на прекомерни количества захар, сметана или ароматизирани сиропи може значително да увеличи съдържанието на калории и захар в кафето, което може да доведе до намаляване на ползите за здравето. Изборът на по-здравословни алтернативи като бадемово мляко или консумирането на черно кафе може да ви помогне да го запазите като питателна част от ежедневието си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Дрехи с лоша енергия: 10 неща, които ви правят нещастни според фън шуй

Истински гении: 6 неочаквани навика, които разкриват интелектуалец - проверете дали ги имате

Как да имаме успешна връзка с по-млад мъж?

Как да спрем да се обиждаме от други хора: 8 стъпки към нов живот

Дрехи, които ви карат да изглеждате дебели: 10 модни грешки, които всяка жена прави

Сбъднати мечти: как правилно да благодарим на Вселената (и защо е необходимо)

Тайни за гладки пети: Как да предотвратите и лекувате напуканите пети?

Знаете ли как се размножават медузите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com