Колко години живеят папагалите - кой е "столетникът" сред тях?

20779
Колко години живеят папагалите - кой е "столетникът" сред тях?
Снимка: iStock

Папагалите са известни с невероятната си способност да „говорят“ и да имитират звуците на различни животни. При това, имат красиво и разнообразно оперение с ярки цветове. Тези им качества ги правят едни от най-обичаните домашни любимци сред почитателите на птиците.

Всъщност, папагалите представляват група птици от различни видове, които носят едно и също общо име. Затова има и голяма разлика в продължителността на живота им.

Днес екологичното положение на папагалите далеч не е розово и притежаването им вече е забранено в някои страни. Пример за това е Мексико: там всички национални видове са определени за рискова категория, чиято комерсиализация е забранена. Така, че ако ви се случи да се озовете в екзотична страна, обитавана от тези птици, е добре да се уверите, че местното законодателство позволява покупката им с необходимите разрешителни документи.

Най-старото дърво в света

Щом се уверите, че шареният пернат домашен любимец идва от сертифициран развъдник, не би трябвало да има проблеми с отглеждането му. Остава само да се грижите добре за новия си приятел и да му предложите отлично качество на живот. Нивото на грижите може да увеличи или да намали броя на годините в живота на един папагал. Продължителността на живота на тези забавни и красиви птици варира значително – между 5 и 100 години.

Следният списък представя в това отношение някои видове папагали.

  • Ара – 40-95 години.
  • Жако (Сив папагал; Psittacus erithacus): 40-60 години.
  • Синьочел амазон (Amazona aestiva): 25-75 години.
  • Благороден папагал (Eclectus roratus): 30-60 години.
  • Сенегалски папагал (Poicephalus senegalus): 30 години.
  • Белочел пион (Pionus senilis): 25 години.
  • Конгоански папагал (Poicephalus gulielm): 21 години.
  • Пъстър лорикет (Trichoglossus haematodus): 15-25 години.

Броят на годините живот за един папагал се определя не само от неговия вид. Храненето, ветеринарните грижи и психическото здраве също са от голямо значение. Ако искате вашият екземпляр да изживее пълноценно своя живот, трябва да имате предвид следните условия.

Най-големите ПТИЦИ в света: Коя е на първо място?

Достатъчно място в клетката. Това позволява на животното да се освободи от стреса и укрепва имунната му система. В допълнение, стимулира движенията и подобрява усвояването на хранителните вещества в процеса на метаболизъм. В никакъв случай папагалът не трябва да се настанява в клетка, чиято дължина и височина е по-малка от 1 метър. И нещо важно: той трябва да може да я напуска по 2 часа на ден.

Компания. В природна среда някои видове папагали живеят на ята, затова отглеждането им заедно с други подобрява психическото им здраве и ги поддържа по-активни.

Внимателно изберете къде ще купите вашия домашен любимец. Сертифицираните птицевъди спазват строги процедури, за да гарантират, че папагалите имат по-малко здравословни проблеми. Ако придобиете папагал на място със съмнителна законност, е възможно той да страда от различни заболявания в бъдеще.

Папагал спаси собственика си от пожар

Осигурете адекватно хранително меню. Не забравяйте, че храната на тези птици трябва да е максимално разнообразна. Използвайте не само търговски гранули - добавяйте зърна, семена, ядки, плодове и зеленчуци. Добрият баланс на всичко ще подобри здравето и имунната система на шареното ви пересто приятелче.

Колко години живее един папагал?

Посочените данни са само средни стойности. Всяка птица може да надхвърли очакванията, ако й бъде осигурено добро качество на живот. Пример за това е известният папагал-кинозвезда Пончо от породата червено-зелен ара, който живял 93 години и починал през 2018 г.; той се снимал във филми с Джим Кери, Глен Клоуз и Еди Мърфи.

Папагалите изискват голям ангажимент за цял живот, тъй като сред тях има дълголетници. Затова, ако смятате, че можете дълго да изпълнявате тази отговорност, такъв екзотичен и забавен домашен любимец ще украси и развесели дома ви. В противен случай е по-добре да потърсите други животни или птици, по-подходящи за вашите нужди и възможности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Как лесно да познаем чистия мед?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com