Любопитна информация за човешките гласове

1976
Любопитна информация за човешките гласове
Снимка: Thinkstock/Guliver

1. Преди време в Италия в паспорта наред с другите белези на човека се посочвал и тембърът на гласа му. Считало се, че той е природна характеристика, която не може да бъде променена.

2. Учени в САЩ решили да установят дали сексуалността на човек зависи от тембъра на гласа му. Те записали различни гласове и помолили жури да прецени степента им на привлекателност. Оказало се, че като най-красиви биват възприемани гласовете на хора, които били започнали сексуален живот по-рано от останалите.

3. Гласът е подобен на визитна картичка, поради което много сейфове в най-големите световни банки са настроени за гласа на собственика. Достатъчно е малко отклонение от интонацията и заветната врата не се отваря.

4. Мъжете с по-ниски гласове изглеждат по-силни и надеждни в очите на жените. Статистиката потвърждава влиянието на гласа върху другия пол. Вероятно много дами са забелязали появата на романтични мисли, когато разговарят по телефона с непознат мъж, който притежава приятен гласов тембър.

5. Жените се активизират от звуците на собствения си глас. По тази причина им е много по-лесно да изразят емоциите си. Те говорят над два пъти повече от мъжете. Всеки ден една жена произнася средно 20 хиляди думи, а мъжът около 7 хиляди.

6 неща, които не трябва да изричате на глас (ЧАСТ I)

6. Изследвания на американски учени показват, че пеенето не само развива белия дроб и гръдните мускули, но и укрепва сърдечния мускул. Затова и повечето професионални певци има продължителност на живота доста над средната.

7. Психолозите изследвали човешките реакции спрямо гласа на събеседника. Високите и звучни гласове се свързват с младост, енергия и, уви, с неопитност. Статистиката е категорична: жените и особено мъжете с такива гласове биват назначавани на солидни постове значително по-рядко. Изследователите установили, че заеманата длъжност е толкова по-ниска, колкото по-висок е гласът. Притежателите на нисък глас са с по-голям късмет, защото той е свързан със самодостатъчност, увереност и интелигентност. Човек с подобен глас е възприеман от останалите като осведомен и по-авторитетен.

8. В специална лаборатория се провел тест. Група слушатели трябвало само по гласа да определят възрастта на говорещия, който изговарял една и съща фраза - ала със съвсем различни интонации. Получило се, че когато гласът изразявал гняв и страх, му била давана максимална възраст, но ако изразявал радост - минимална. Разликите при оценките за един и същ глас понякога стигали до 10 години. Извод: когато хората искат да изглеждат по-млади, е необходимо да говорят възможно най-радостно и любезно.

Грижата за вашия глас също е въпрос на здраве и благополучие

9. Японски учени пресъздали гласа на Мона Лиза. За да моделират гласа на Джокондата, учените проучили костната структурата в лицето на жената от световноизвестния портрет. След това тези данни били дигитализирани и вкарани в съответна компютърна програма. Оказало се, че Джокондата имала спокоен, нисък глас.

10. Котките реагират по-активно на жените, понеже женският глас по тоналност е по-висок от мъжкия.

11. Странно звучи, но професионално заболяване на музикантите засяга техните гласни струни - макар, че те не пеят. Причината е, че когато свирят на инструмента си, инстинктивно напрягат и гласните си струни, „свирейки“ същата мелодия и на тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com