Препоръчителни условия за съхранение на плодове и зеленчуци

10023
Препоръчителни условия за съхранение на плодове и зеленчуци
Снимка: iStock

За да се поддържат плодовете и зеленчуците в представителен вид, от гледна точка на потребителя, форма, е необходимо да се създадат оптимални условия за съхранение, при които ще спрат процесите на гниене и разваляне.

А в случаите например с неузрели зеленчуци и плодове, е необходимо да се създадат условия, при които протича процесът на узряване на плодовете. Ето защо, за да се създадат подходящи условия за съхранение на определени плодове и зеленчуци, е необходимо да се приложи съответната технология. С други думи, можете да се справите само с помещение с добра професионална вентилация, а някъде се нуждаете от хладилна камера с контролирана атмосфера и микробиологична система за дезинфекция.

Решаването на проблема за съхранението на храни изисква фундаментални изследвания... А човечеството през цялото съществуване се интересува от въпроса за запазването на прясна храна за дълго време. Също така се подобряват методите и технологиите за съхранение на хранителните продукти, и по-специално на зеленчуците и плодовете. Опитите за запазване на храната за дълго време вероятно са съществували още от появата на човека. Можем да открием и желанието да се запасим с животни.

Методите за съхранение на плодови и зеленчукови продукти са доста консервативни, или по-скоро, доста добре установени. Но науката и технологиите не стоят на едно място, новите изследвания и открития в различни индустрии, от биологията до хладилната индустрия, направиха възможно подобряването на ситуацията по много начини. Продължителността на съхранение на пресни зеленчуци и плодове се е увеличила, появиха се нови технологии за охлаждане и съхранение на храни, а съществуващите хладилни технологии са значително подобрени.

Ако държите тези зеленчуци в хладилник, те ГУБЯТ полезните си свойства

Повечето от домакините са свикнали да прибират зеленчуците в хладилника. Те обаче не си дават сметка, че някои от тях никак не се спога...

Съвременните постижения в областта на съхранението на пресни зеленчуци и плодове са интересни и важни не само от гледна точка на решаването на проблема с осигуряването на населението с пресни плодове и зеленчуци в основата на съвременния здравословен начин на живот, но и като дейност, която дава добър резултат от търговска гледна точка. С други думи, можете да спечелите добри пари от съхранението и последващата продажба на плодове и зеленчуци.

Препоръчителни температури и относителна влажност за съхранение на плодове и зеленчуци

Предлагаме на вашето внимание препоръчителните показатели за температура и относителна влажност на въздуха, както и приблизителните (минимални и максимални) периоди на съхранение на най-популярните плодови и зеленчукови продукти, при които се запазват потребителските свойства на зеленчуците, плодовете и горските плодове до максимум. Информацията е умишлено обобщена в една таблица, за да се покажат най-пълно съвременните възможности за съхранение на зеленчуци и плодове, с помощта на студ и вентилация.

Име на зеленчук, температура на съхранение на зеленчуци, относителна влажност на въздуха, време за съхранение на зеленчуци, дни

Характеристики и методи за охлаждане на зеленчуци

Как да купуваме и чистим плодове и зеленчуци?

Да предположим, че идвате на селскостопански пазар с голям избор на сергии за плодове и зеленчуци. Стоките са приблизително едни и...

Авокадо (узряло) - +3°С...+13°С 85% - 95% 15...30

Авокадо (неузряло)-  +7°С...+10°С 85% - 95%

Артишок -  0°С...+2°С 90% - 95%

Босилек - +11°С...+15°С 90% - 95%

Патладжан - +7°С...+12°С 90% - 95% 7...15 -  Принудително въздушно охлаждане

В кои плодове и зеленчуци има най-малко НИТРАТИ?

Всички ние се опитваме да избягваме от нитратите в плодовете и зеленчуците, но това е мисия невъзможна. Нитратите представляват азотни...

Броколи - 0°С 90% - 100% 10...14 - Хидроохлаждане, охлаждане с лед

Гъби - 0°C 95% 3...4

Зелен грах - 0,5°С...+2°С 85% - 95% 7...20

Джинджифил (корен) - +16°С...+18°С 65% - 70%

И други.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотоврение за 18 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 18 април 2024

Всичко, което трябва да знаете за православната молитва

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Шест неща, които ще ви помогнат да обновите интериора си за един ден

Защо всъщност котките се страхуват от краставици?

Тези 5 признака показват, че сте свръхчувствителен човек

Това са най-лесните ежедневни прически за къса коса

Какви мъже харесват жените и кои ги отблъскват: 7 вида партньори според дамите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com