Припомнете си кой е първият българин, изкачил Еверест

10986
Припомнете си кой е първият българин, изкачил Еверест
Снимка: Ralf Kayser / CC BY 2.0

Гигантът Еверест, стихията, първенецът на света, върхът, който привлича алпинистите и за изкачването на който са готови да жертват живота си, е покоряван и от няколко смели български мъже. Първият българин, покорил осемхилядник, е Христо Проданов.

Кой е първият българин, изкачил Еверест? Отново алпинистът Проданов. Смелост, сила на духа, желязна воля и здрав дух в здраво тяло са нужни, за да се изкачи върхт през най-тежкия месец – април, когато времето е най-неблагоприятно, а самият той не ползва кислородна бутилка и поема по най-трудния терен – западния гребен. Проданов успява да покори Еверест, но Еверест отнема живота му, въпреки усилията и жертвоготовността на приятеля му, опитал се да го спаси. Научили жестоката съдба, последвала сбъдната мечта на Проданов, научили кой е първият българин, изкачил Еверест, вероятно бихте искали да чуете повече за него и историята на живота му.

Кой е Христо Проданов?

Проданов е роден през 1943 година в Карлово. Инженер по професия и образование, но отдал душата си на алпинизма. Завършва и Централната планинска школа „Мальовица“ през 1961 година. Бил е изключителен алпинист, нещо, което е видно от успехите му и от факта, че покорява Еверест в най-тежкия месец от годината и без да използва кислород. Безстрашният български алпинист е носител на орден и почетното звание „Герой на Народна република България“, с които е отличен след смъртта си, застигнала го след покоряване на най-високия връх – Еверест по време на спускането му към базовия лагер.

Христо Проданов – една сбъдната мечта

Проданов е не само първият българин, покорил върха, той е сред 13-те смелчаци, направили го без кислород, първият, дръзнал да стъпи там през най-тежкия месец – април. Алпинистът е сбъднал мечтата си, но е прекарал на върха твърде много минути – 33, което е коствало живота му, слизайки от гиганта. Годината била 1984-та. Връщайки се от върха към базовия лагер по своите стъпки, той попада в буря, принудила го да нощува на открито при температура минус 40 градуса.

Паметник на Христо Проданов в Карлово. Снимка: Ttaanya / CC BY-SA 4.0

Освен кой е първият българин, изкачил Еверест, добре е да знаете и за героичната постъпка на Людмил Янков. Саможертвата на Янков да се откаже от мечтата си да покори Еверест и да се опита да спаси живота на приятеля си Проданов, който е застрашен от бялата смърт, е повод за гордост и размисъл. На 21 и 22 април 1984 година Янков преодолява денивелация от 1330 метра в „Зоната на смъртта“ за нечувано кратко време, губи пръсти, за да достигне до приятеля си и да го спаси, но открива единствено стъпките му. Людмил се отказва от мечтата си да изкачи Еверест, за да намери приятели си, преди да замръзне, и да му занесе кислород. Подвигът на Людмил реално е по-значим, по-гигантски и по-велик от всеки един осемхилядник, от всеки един връх. Людмил покорява най-важното нещо в живота – борбата за самия живот, човечността и приятелството, за което няма невъзможни неща. „На Еверест смърт няма, има само сливане с мечтата” – казва Янков за своя скъп приятел, който е загубил живота си,но е сбъднал мечтата си.

Интересен факт е, че втората българска експедиция към Еверест също завършва с жертва, чието име също е Христо. Людмил обаче го няма, за да се опита да го спаси. Самият той е загинал там, където е сърцето на алпиниста – на върха, някъде под рилския връх Камилата.

Научили кой е първият български алпинист, изкачил Еверест, може би следва да запомните не само силата на духа и борбата за сбъдване на мечтите, но и саможертвата, подвига, на които е способен един приятел. Нека паметта на славните българи не бъде забравена и бурите по върховете да разказват за тяхната вечна снежна приказка.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Наистина ли Хималаите са най-високата планина на Земята?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com