Розовият цвят не съществувал

19666
Розовият цвят не съществувал

Любимият цвят на нежния пол, розовото, вероятно изобщо не съществува, разкриват учените, предаде ANI.

Проблемът според изследователите се крие във факта, че розовото е комбинация от червено и виолетово - два цвята, намиращи се на противоположните полюси на светлинния спектър.

По тази логика, теоретично, съществуването на розовото в природата е невъзможно без извиването на цветовете в дъгата, позволяващо на червеното и виолетовото да се смесят.

Когато се вглеждаме в розов обект ние всъщност не виждаме розовите дължини на светлината, а полученото субективно цветово усещане е просто резултат от съвместната работа на очите и мозъка.

В резултат, обектът само привидно изглежда розов, тъй като определени дължини на вълните на светлината биват отразени, докато други се абсорбират или „гасят” от комбинацията между пигментите.

Поради това розовото е само отразен цвят, които се вижда поради това, че мозъкът проектира и възприема приетата през очите светлина.

В този ред на мисли, Робърт Крулвич, водещ на научнопопулярното радио шоу "Радиолаб", описа миналата седмица и друг „измислен” цвят – кадифеното.

Личните ни убеждения се съхраняват отделно в мозъка

Най-съкровените ни убеждения - като религиозна принадлежност или патриотичното ни чувство - се съхраняват в отделна част от мозъка, ко...

Въпреки това, Джил Мортън, професор в Университета на Хавай, работила като консултант за марки като „Xerox”, „Kodak” и други, не е съгласна с подобни твърдения.

„Разбира се, розовото е цвят. Но същевременно с това не е част от светлинния спектър. То е допълнително-спектрален цвят, който се генерира при смесване” – споделя на сайта “popsi.com” Мортън, цитирана от Дейли Мейл.

„Ако вземете тубичка с червена боя и добавете бяла, ще получите розово. Ако работите с червен акварел, към който добавите много вода, то вие отново ще получите розово.”

Технически е правилно, че розовото не съществува в цветовия спектър на дъгата, но е възможно при смесване на останалите цветове то да се генерира... Тук говорим за сетивното възприемане на визуалния свят”, добавя тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com