Старите българи са знаели как се оправя киселата ракия – добавяли само това към нея

21592
Старите българи са знаели как се оправя киселата ракия – добавяли само това към нея
Снимка: iStock

Ракията е считана за национално питие на балканските народи. Всяка страна и дори всеки регион имат своите рецепти и тайни съставки, с които приготвят опияняващата течност. Българите имат стари традиции във варенето на ракия. Производство на ракия в България датират от XI в. според открития фрагмент от съд, използван за направата ѝ. България дори е спрягана за родината на ракията от някои историци, а варенето на ракия е считано за част от националната ни идентичност.

Варенето на ракия в дома е било застъпено широко в миналото. Днес, макар да няма казан във всеки дом и да има по-строго законодателство по въпроса, се открива поне по шише от течността почти във всяка къща, а повечето българи с удоволствие консумират ракия. Ако сте варили ракия, без да имате опит, и тя е станала кисела, има решение за проблема и няма да се наложи да изхвърлите ценната течност.

Греяната ракия лекува! Ето как да си я направите!

Как се оправя кисела ракия?

Старите българи са имали богат опит във варенето на ракия и са знаели как се оправя кисела ракия. Възрастните хора, помнещи онези години, традицията за варене на ракия тайните съставки за превъзходен вкус и аромат, споделят своя опит, за да ви помогнат в задачата и заедно да съхраните тази стара българска традиция, свързана с приготвянето на огнената течност. Въпреки старанието и опита им те също са имали случаи, в които ракията им е ставала кисела. Запитани как се оправя кисела ракия, ви дават следните съвети:

1. Може да оправите киселата ракия чрез преварка. Първо следва да смъкнете градуса ѝ до около 30 и да прибавите по един пакет хлебна сода за всеки 20 литра ракия. Това са добавяли старите българи към ракията си, когато тя станела кисела, за да подобрят вкусовите ѝ качества и да премахнат киселата нишка. Важно е добре да разбъркате содата и да я оставите да се разтвори отлично, преди да започнете да варите отново ракията, за да постигнете максимални резултати. Тайната на добавянето на сода е, че тя неутрализира киселините и по този начин премахва киселата жилка на ракията. Вместо сода за хляб в отдавна отминали времена, когато в магазина не можело да се намери ценното пакетче, българите слагали дървесна пепел в ракията, разтваряли я добре и тогава извършвали преваряването. Действието на пепелта те описват като сходно и заместващо това на содата за хляб.

2. Друг трик, който споделят хората с опит с кисела ракия, е прекарването ѝ на бавна и тънка струйка през филтър с активен въглен. Изпробвалите метода потвърждават ефективността му, но имайки предвид, че старите българи не го споменават, не можем да сме сигурни в него. Не пречи да пробвате обаче, ако нямате друг избор.

Ракията лекува! Вижте какво!

Каква е причината ракията да има кисел вкус?

За да не допускате отново грешката си и да не се питате как се оправя киселата ракия, е добре да знаете причините, които водят до този неприятен кисел вкус и дъх на оцет, развалящи удоволствието от консумацията и правейки я дори негодна за целта. Ракия с кисел вкус се получава от изваряването /дестилация/ на вкиснати джибри и плодови каши. Следва да ги избягвате, ако не желаете да получите ракия с кисел вкус или поне да проверявате при влагане на ферментиралия материал в казана дали не е вкиснат. Ако се окаже такъв, действайте превантивно и добавете сода за хляб или дървесна пепел още преди първото варене, за да не се налага да правите преварка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com