Топ 10 храни с отрицателни калории

2510
Топ 10 храни с отрицателни калории
Снимка: iStock

Една от най-популярните модни теории за отслабване е консумиране на храни с отрицателни калории. Възможно ли е да има всъщност такива храни?

Какво означава храни с отрицателни калории?

Всеки хранителен продукт съдържа калории или енергия. Храни с отрицателни калории са тези, за чието усвояване се изгарят повече калории, отколкото е тяхното съдържание. Така се получава калориен дефицит, което води до сваляне на килограми. 

Прочутият индийски специалист по храненето д-р Анджу Сууд обяснява:
“Ние класифицираме калориите в 2 категории: празни и отрицателни калории. Празните калории са тези, които при консумация генерират огромно количество енергия (фаст фуд и обработена захар). Подобни продукти нямат хранителна стойност. От друга страна, отрицателните калории идват от храни, които са полезни и с ниско съдържание на калории”.
Храни с високо съдържание на фибри или тези, които имат нисък гликемичен индекс, също могат да се нарекат храни с отрицателни калории.
Храните с високо съдържание на фибри изпълняват две цели. На тялото му е нужно повече време, за да се освободи от фибрите, затова те остават по-дълго време в организма и забавят глада. На второ място, храните с отрицателни калории освобождават захарта по-бавно, затова вероятността тя да се превърне в мазнини, е ниска.

Основи на правилното хранене

Топ 10 на храни с отрицателни калории

Когато говорим за храни с отрицателни калории, трябва да се имат предвид продуктите в сурово състояние. Ако при приготвяне добавяме мазнини, сосове, калориите се увеличават. Най-добре е тези храни да се консумират сурови. Ако предпочитате да ги готвите, изберете някой от следните методи, тъй като те добавят най-малко или никакви калории: варене, задушаване, готвене на пара.

1. Целина 16 калории на 100 г
Целината е начело в класацията за храни с отрицателни калории. Богата на фибри, тя съдържа също витамини А,С и фолиева киселина.

2. Горски плодове 32 калории в половин чашка
Ягоди, малини, къпини, боровинки… Може да хапвате от тези вкусни плодове колкото искате. Известни с противовъзпалителните си свойства, те са чудесен антиоксидант и много полезни за сърцето.

3. Грейпфрут 40 калории на 100 г
Богат на витамин С, фолиева киселина, калий и пектин, който представлява разтворими фибри. Наричат грейпфрута “райски цитрус” заради изключително полезните му качества.

4. Моркови 41 калории на 100 г
Морковите са бедни на холестерол и наситени мазнини и много полезни при високо кръвно налягане. Те са чудесен източник на фибри, богати на витамин А, С, К, магнезий и калий.

Защо трябва да спазвам режим на хранене, почивка и сън?

5. Домати 19 калории на 100 г
Освен че са вкусни и сочни, доматите са бедни на калории и са чудесен източник на диетични фибри, калий и витамин С. Съдържат още ликопен, антиоксидант, който предпазва кожата от вредните ултравиолетови лъчи. Доказано е, че са ефективни при намаляване нивата на холестерола.

6. Краставици 16 калории на 100 г
Любима съставка в салатата и една от най-бедните на калории храни. Краставиците са богати на минерали, витамини и електролити, които действат хидратиращо на кожата. Краставицата е известна с охлаждащите си качества, поради което поддържа водния баланс на тялото в горещите дни.

7. Диня 30 калории на 100 г
Дините са богати на ликопен, който е полезен за сърдечното здраве и цитрулин, който подобрява кръвообращението и засилва имунитета.

8. Ябълки 50 калории на 100 г
Всички знаем за препоръките на лекарите да консумираме по една ябълка на ден. И това не е случайно. Ябълките са богати на фибри и са чудесно средство за утоляване на глада. В ябълките има и пектин, вид разтворими фибри, който ускорява загубата на тегло и освобождава бавно захарта, което помага да регулиране на кръвната захар в организма. 

Хранителните навици, които ще променят живота ви

9. Тиквички 18 калории на 100 г
Тиквичките съдържат фитонутриенти, които подпомагат функциите на храносмилателната система и поддържане алкално-киселинния баланс на тялото.

10. Броколи 34 калории на 100 г
Както препоръчва д-р Сууд, растителните храни са най-богати на фибри и най-бедни на калории. Броколите са начело в класациите за супер храни. Богати са на фибри и антиоксиданти, които според много прочвания притежават доказани антиракови свойства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Истински гении: 6 неочаквани навика, които разкриват интелектуалец - проверете дали ги имате

Как да имаме успешна връзка с по-млад мъж?

Как да спрем да се обиждаме от други хора: 8 стъпки към нов живот

Дрехи, които ви карат да изглеждате дебели: 10 модни грешки, които всяка жена прави

Сбъднати мечти: как правилно да благодарим на Вселената (и защо е необходимо)

Тайни за гладки пети: Как да предотвратите и лекувате напуканите пети?

Знаете ли как се размножават медузите?

Никога не правете това: Типични грешки, които много хора правят при сервиране на ястия

Прости правила за избор на правилната възглавница за сън

Средиземноморски изкушения: Италианският чар на San Remo Mediterranean Cuisine

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com