Усетя ли, че съм настинал или се разболявам - веднага си приготвям една от тези 3 смеси

11461
Усетя ли, че съм настинал или се разболявам - веднага си приготвям една от тези 3 смеси
Снимка: iStock/Guliver

През есенно-зимния период е добре да добавите повече подправки към вашата диета, особено джинджифил, куркума и асафетида - те действат антибактериално и антивирусно на имунната система. С настъпването на студа и ветровитите дни, през този сезон все повече хора настиват и се оплакват от различни заболявания на ушите, носа и гърлото. Аюрведа препоръчва добавянето на лимон и мед към гореспоменатите подправки в напитките и пиенето на билкови чайове, защото те са не само вкусни, но и полезни – имат превантивно и терапевтично действие.

За много хора напитките от джинджифил почти са се превърнали в основното народно средство за борба с настинките. Сгрява, изкарва токсините и има тонизиращо действие върху тялото. Други полезни свойства на сока от джинджифил включват подобряване циркулацията на кръвта в мозъка, подобряване на паметта и подпомагане на подобряването на тонуса на кожата.

С тези 9 съвета ще избегнете гриповете през цялата зима

Започни с предпазни мерки Ако около вас има грип, тогава най-добре е да вземете предпазни мерки. Не излизайте без маска на устата и из...

За литър чай са необходими два или три супени лъжици настърган или нарязан джинджифил, също толкова количество мед, но не бива да забравяме, че трябва да се добави в топли, а не горещи напитки, защото иначе ще изгуби вкусовите си свойства.  Ако е необходимо, добавете малко черен пипер и сок от лимон или портокалов сок (можете да го нарежете). Добавете джинджифила във вряща вода и гответе за 2-3 минути. Прецежда се, добавя се малко мед, черен пипер. Можете да сложите и  листенца мента.

Чаят от липа има противовъзпалително и изпотяващо действие, отхрачва при бронхит и кашлица и изкарва токсините от тялото. Препоръчително е да се пие, когато високата температура е придружена от настинка. Полезно за дихателната система и помага  при безсъние. Но трябва да запомните, че чаят Бодхи стимулира сърцето, което може да доведе до превъзбуда на нервната система.

Така че не е нужно да пиете много всеки ден. За приготвянето на липов чай ​​са ви необходими четвърт чаша липов цвят, 2 супени лъжици зелен чай и мед на всеки 1 литър вода. Изсушените цветове трябва да бъдат поставени в глинен или керамичен съд, напълнен с гореща, но не и вряща вода, около 90-95°C. Покрийте плътно, увийте в кърпа и оставете да престои петнайсетина минути. После може да добавите зелен чай и да го оставите за 2-3 минути да се запари. Накрая прецеждате и когато е готов и  изстине достатъчно, в чая може да добавите мед и няколко лимонови резена.

Шипковият чай също може да подобри отлично имунитета и да помогне  да се справите с появата на  различни настинки и възпаления. Редовното пиене на този вид чай действа благоприятно върху функциите  на диуретичната система и стомашно-чревния тракт. Въпреки това, ако страдате от гастритни проблеми, язва или сте склонни към тромбофлебит, пиенето на шипков чай е много необходимо.

Ако сте настинали, НИКОГА не правете тези грешки

Когато сме настинали, често пъти допускаме грешки, в опитите си да се излекуваме колкото се може по-бързо. Днес обаче ще ви посочим няк...

За приготвянето на литър шипков чай са ви необходими около пет или шест плода сушена шипка, 2-3 супени лъжици мед, две чаени чаши сок от лимон. Не е нужно чая да бъде кипван, защото това ще намали високото съдържание на витамин Ц в шипката. Просто може да сипете врялата вода върху плодовете и да оставите да се запари за десетина мин. Добре е да налеете чая в глинена чаша или съд. Прецеждате после течостта, оставяте да се охлади замалко и се добавя мед или сок от лимон за овкусяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com