Как да премахнем лошата миризма от прането?

20191
Как да премахнем лошата миризма от прането?
Снимка: iStock

Чистото, изпрано бельо трябва да мирише свежо. Това обаче не винаги е така на практика. Понякога нещата излъчват неприятна миризма на плесен. Има няколко причини за това. Прочетете защо прането мирише на плесен, как да се справите с проблема и какво да имате предвид.

Защо дрехите ни миришат на влага и лошо, след като бъдат извадени от пералнята?

Идеално чисти дрехи с прост трик в пералнята

Идеално чистите дрехи с ярки цветове, са мечта на всеки, но перилните препарати рядко ни дават това, от което имаме нужда и много често...

Има няколко причини, поради които изпраното пране може да излъчва неприятна миризма. Те трябва да бъдат плремахнати, в противен случай няма да е възможно да се справите с проблема. Фактори като:

·        Застояла вода в барабана или гуменото уплътнение на пералнята. За да предотвратите това, не трябва да затваряте плътно вратата веднага след изпиране.

·        Съхранение на мръсни дрехи в пералня. В условия на висока влажност бактериите и плесените започват да се размножават активно. Редовното пране няма да помогне за справяне с миризмата, която причиняват.

·        Неправилна грижа за пералната машина. Неприятните миризми могат да идват от елементи като: дренажен маркуч, чекмедже за перилен препарат, воден филтър.

·        Неправилно свързване на маркуча към канализационната тръба. В този случай след първото пране от прането ще се излъчва характерната миризма на отпадъчна вода. Друга причина за тази "миризма" е гниенето на стария клапан, при условие, че е бил в употреба от много години.

Лесен начин да премахнете неприятната миризма в пералната машина

Ако не искате да купувате нова пералня всяка година, научете се да я почиствате редовно, за да удължите живота ѝ. Понякога обаче в нея ...

·        Неспазване на дозировката на перилните препарати. Голямо количество прах няма време да се изплакне, покривайки всички елементи на пералната машина с филм. Тази слуз се превръща в резервоар за съхранение и растеж на бактерии.

·        Дългосрочно съвместно съхранение на мръсни предмети в коша за пране. Микробите и гъбичките в такива условия се развиват лесно, бързо увеличават броя си и предизвикват гнила миризма.

·        Дългосрочен престой на дрехите във водата. Ако оставите прането накиснато в легена за 2-3 дни, то ще започне да гние, излъчвайки кисела миризма. Освен това нещата могат да се развалят в машината, ако има внезапно прекъсване на тока.

Как да премахнете неприятната миризма?

Справянето с неприятните миризми ще отнеме известно усилие  В никакъв случай не трябва да поставяте в килера си дрехи, миришещи лошо. Това ще провокира прехвърлянето на миризмата върху други тъкани. Ако обикновеното изпиране се окаже неефективно, тогава народните средства идват на помощ. Най-ефективните рецепти са:

Как да вадим дрехите от пералнята като нови след всяко пране?

Сушите бельото в сушилнята на висока температура Дори любимите ви дантелени или сатенени сутиени да успеят да устоят на високите граду...

·        Сода – Сипва се във второто отделение на машината. Първото отделение трябва да съдържа прах за пране.

·        За един цикъл са достатъчни 3-4 с.л. л. Газирани напитки. След приключване на прането изплакнете дрехата 2-3 пъти. Сушете прането си на открито.

·        Оцет. Трябва да накиснете вмирисаните дрехи в него. За да приготвите разтвора за всеки литър вода, вземете 1 супена лъжица. л. оцет 9%. Дрехите се накисват за един час, след което се изпират както обикновено.

·        Физиологичен разтвор. Дрехите се накисват в него за 2-3 часа. За всеки литър вода сложете 1,5 супени лъжици. л. сол. Можете да подобрите ефекта, като добавите водороден прекис (1 чаена лъжичка) към разтвора. Този състав обаче е подходящ само за пране на светли или силно оцветени тъкани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com