Върнете стария блясък на плочките в дома си!

14486
Върнете стария блясък на плочките в дома си!
Снимка: iStock

Не е приятно да влезем  в банята и да можем да разпознаем цвета на някои цветни керамични плочки. Някои от тях потъмняват, а други са осветени от варовиковата вода. Има начин да променим външния им вид и да ги върнем в прекрасната им форма, когато сме ги закупили.

Защо плочките са потъмнели и са се появили петна?

Съвети как да почистим ефективно фугите на плочките

Почти всеки има плочки в дома си. Затова си струва да знаем с какво да почистим подовите плочки, така че да ни служат възможно най-дълг...

Потъмняването им се дължи на кристализацията на разтворими соли във вода на повърхността им. Ако вашите плочки не са гланцови, най-добре е да ги полирате със сапун за почистване. За съжаление триенето е основата за почистване, но не използвайте тел при никакви обстоятелства. Всички видове плочки могат да се почистват с топла вода и да се добавят с препарат с ниско съдържание на сулфати. След почистване с препарат изплакнете с вода няколко пъти, за да не навредите на здравето на домашните любимци.

Ако петното не изчезне, използвайте следните препарати: "Pulirapid", "Medix", "Perilis", "Marx", "Bingosil" цветни керамични препарати, обезмаслител "Meglio", "Mr. Muscle", "Cif" или "Domi Storrs". Има и продукти за грижа за банята, които не само могат да почистят варовика, но и да образуват "филм" върху него. Водата се плъзга по него, без да оставя капчици и петна за дълго време, като например "Дионис" или "Амвей". Имате нужда от твърда четка и твърда ръка.

Екологично почистване с лимон

Ако искате да полирате плочките до пълна яркост, като същевременно премахнете неприятните миризми, използвайте равно количество смес от топла вода и лимонов сок. Лимонената киселина все още е т.нар. Лимонтозу е супер помощник за премахване на варовик. За употреба разтворете 1-2 най-малки сашета в 1 литър вода. Поръсете го върху пода и го избършете навсякъде с метла или твърда четка за баня. Оставете петнайсетина минути да престои, след което избършете плочките.

След това изплаквате с вода. Лимонтозуто премахва и натрупания варовик. Поръсете върху влажна гъба за миене на съдове и разтрийте добре, особено фугите. За да постигнете по-брилянтен ефект, изплакнете плочките след лимонов сок. При по-тежки петна смесете 1 чаена лъжичка оцет и 1 чаена лъжичка от сместа. Сол и 1 ч.л. сода бикарбонат.

Защо плочките потъмняват и образуват петна?

Банята трябва постоянно да поддържаме чиста и в изряден вид, тъй като в нея могат да живеят редица микроорганизми, които да ни навредят...

Избършете мръсотията с приготвената паста и изчакайте 1-2 минути. След това мръсотията може лесно да се почисти с гъба. Някои хора изсипват сместа в топла вода и я измиват с нея. Изсипете половин литър врящ оцет в тоалетната, тоалетната ще свети, изчакайте 10 минути, след което изтъркайте с четка и пуснете водата.

Как да обезмаслим повърхностите?

Най-бърз начин за премахване на маслени петна и гладки плочки е да използвате препарати за почистване, които са със съдържание на органични разтворители или силно алкални почистващи препарати с pH>9. Ако току-що плочките ви са сменени с нови и искате да премахнете останалото лепило и циментов материал, почистете го с киселинно почистващо средство.

Матовата подложка за ръце ще ви помогне при премахването на остатъците от латекс, боя, мазилка, фугираща смес и цимент върху боядисаните грънчарски плочки, гранит, рисувана керамика и глина. "Тежката артилерия" при почистването е топла вода и белина в съотношение 1:1, напръскайте плочките, прекарайте с четка с дълга дръжка с влакна и изплакнете.

И други съвети

Забравете за отровните препарати - това е най-доброто средство за почистване на плочки!

При почистването на банята понякога по-досадно нещо от почистването на плочките няма! Безплодно търкане между фугите и вечно остава...

Британските жени използват Coca-Cola за почистване на санитарен фаянс и тоалетни. Плаките и ръждите падат веднага, а повърхността е сияеща. Причината е, че напитката съдържа фосфорна киселина, газирана вода и кофеин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Как се почиства гуменото уплътнение на пералнята?

Практичен интериор: 7 лайфхака за по-лесно почистване

Защо трябва да използвайте само бели кърпи за баня

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com