Внимавайте! Ето какво привлича гръмотевиците!

36839
Внимавайте! Ето какво привлича гръмотевиците!
Снимка: Getty Images/Guliver

Според данни на НАСА всяка секунда върху планетата Земя падат около 40–50 мълнии, което означава приблизително 1 милиард и 400 милиона годишно. Две трети от тях възникват и си остават в атмосферата - а „само“ една четвърт, тоест 350 милиона, падат надолу и достигат земната повърхност.

Ако говорим за местности, електрическият разряд по време на гръмотевична буря се спуска по линията на най-малкото съпротивление и удря най-високата точка на релефа. В действителност обаче е доста трудно да се изчисли къде ще удари мълния. Тя със сигурност се привлича от високи дървета и според статистиката по-често избира дъбове и лиственици, но все пак удря и други дървета.

Мълнията се привлича от влага, което означава, че особено опасни зони по време на гръмотевична буря са езерата, реките, блатата, както и техните брегове.

Бразилски учени от университета в Сао Пауло 15 години изучавали спътникови снимки на НАСА и на японската агенция TRMM. Те установили, че мълниите се разпределят неравномерно около планетата и мистериозно предпочитат определени места. Оказало се, че най-често удрят скалите на планините Митумба (Конго) и планините на Камерун.

Какво никога не бива да правим у дома по време на гръмотевична буря?

Сред населените региони лидер е венецуелският град Лагунитас, в който мълниите се привличат от езерото Маракайбо. Шампиони по брой светкавици са и градовете в Конго Кабаре и Кампене. Като цяло Африка е „най-мълниеносния" континент – там има около 300 места, където мълниите падат почти постоянно.

В Северна Америка има само 53 такива места, в Азия - 87, като там лидер е Пакистан. Но в Европа такива места не са открити.

Бразилците установили също, че през деня светкавиците предпочитат бреговете, а удрят океаните и моретата през нощта. Но, така или иначе, най-опасни са планините.

Противно на общоприетото схващане, мълнията може лесно да удари едно и също място два или дори три пъти. В американския град Тусон били заснети 396 мълнии, от които 136 (35%) ударили едно и също място два и дори три пъти. Разликата в попаденията била само 5-10 метра. Учените са установили, че ако светкавица падне на някое място, то почти 70% е сигурно, че следващата ще удари наблизо в радиус от 10 до 100 метра.

Руски учени от Всеруския електротехнически институт експериментално установили, че нито мобилен телефон, нито слушалки с плейър увеличават вероятността човек да бъде ударен от мълния. Ако той стои в открито поле и представлява най-високата точка на релефа, тогава мълния пак ще го удари, без да докосва телефона.

Какво да правим при гръмотевична буря - 10 златни правила

За да сведете до минимум риска от удар на мълния, ако се намирате в поле или край вода, трябва да легнете на земята. В града е по-добре да стоите по-близо до стените на къщите и да не отваряте чадъра си, когато пресичате открито пространство. Извън града е най-добре да останете в кола, а ако сте на велосипед или мотоциклет, трябва да ги оставите и да се отдалечите на 20-30 метра от тях. Ако сте във воден басейн – река, езеро, трябва незабавно да излезете на брега. Радиусът на поражение от мълния при попадане във водата е 100 метра.

В планината човек трябва да слезе в падина и да се притисне към земята. В селска къща е добре да се затворят прозорците и да се изключат всички електрически уреди.

Интересни факти.

На една жена, починала от мълния, се падат 6 загинали мъже.

Само 25% от хората умират, след като са били ударени от мълния.

Рой Съливан от САЩ преживял седем удара от мълния.

Ударната вълна в центъра на мълнията е сравнима с ударната вълна от тактически ядрен взрив и е приблизително 0,93 мегапаскала.

През 2013 г. в Киргизия 335 овце наведнъж загинали от мълния, понеже застанали близо една до друга заради студа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Ядат ли се листата на червеното цвекло?
Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Както е добре известно, желязото е основен минерал за здравето на човешкия организъм. Неговата основна функция е да пренася кислород чрез...