Знаете ли какво е сухо вино и защо се нарича така?

75503
Знаете ли какво е сухо вино и защо се нарича така?
Снимка: iStock

На какво първоначално обръщате внимание при избора на вино? Първо, като правило, цветът е бял или червен, а след това най-важното е дали е сухо или сладко. Ако всичко е ясно със сладкото, тогава терминът „сухо“ - защо се нарича така.

Да го разберем?

Кои са страните с най-голямо винопроизводство?

Вино се произвежда във всички континенти на планетата с изключение на Антарктида. Това е показателно за разнообразието на видовете гроз...

Всеки е опитвал грозде и знае колко е сладко, а по количество въглехидрати като цяло е сравнимо с шоколада. Това е така, защото горските плодове са с високо съдържание на естествени захари. В процеса на превръщане на гроздовия сок във вино, маята го превръща в етанол. Ако целта на винопроизводителя е сладко вино, ферментацията се спира преди маята да го е превърнала в захар.

Така се създават портвейните, например, те се подсилват с гроздов алкохол и около половината от захарта остава в напитката. Ако целта е да се създаде сухо вино, ферментацията не се прекъсва и цялата захар се превръща в алкохол. Но това не означава, че виното ще бъде с голям процент алкохол, за направата му се използват по-малко сладки сортове грозде. Оказва се, че „сухо“ се нарича вино, в което има минимално количество остатъчна захар и този термин е приет във всички страни, просто така е прието.

Когато избирате сами, търсете сортове – зинфандел, примитив, индийско орехче, вионие, гевюрцтраминер. Това са най-популярните сухи вина, те са в огромното мнозинство по рафтовете на магазините, така че любителите на полусладкото имат голям избор.

По стандарт концентрацията на захари в сухите вина е не повече от 4 грама на литър. В Европейския съюз виното се счита за сухо, ако съдържа 4-9 грама захар на литър. Поради това много сухи вина от Европа, идващи у нас, стават полусухи. За да не сбъркате с избора, винаги гледайте на етикета колко грама захар на литър има и количеството въглехидрати, така след време ще намерите своето вино сред тях.

9 мита за виното

1.       Колкото е по-дълбока ямката на бутилката, толкова виното е по-добро – някои винари казват,...

Какво ще кажете за сухотата в устата, която остава след виното?

Точно същата стипчивост, която усещате след неузряла Райска ябълка или силен черен чай. Това са танините, които създават стягащо усещане, към това добавете интензивност, горчивина и стипчивост във вкуса. Тези вещества се намират в дървесината, кората, листата и плодовете. В гроздето те са в обвивката, семките и хребетите. Ако не харесвате стипчивостта във виното, изберете бели вина. При производството на червено вино контактът на виното с ципата на гроздето е много по-дълъг. В сладките вина захарта изглажда стипчивостта, причинена от танините, така че те са по-малко забележими на небцето, но това не означава, че ги няма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com