Добруджанци са седми в страната по използване на интернет

984
Добруджанци са седми в страната по използване на интернет
Снимка: iStock/Guliver

Ежедневно или веднъж в седмицата 64,7% от жителите на Добричка област използват интернет. Това показват данните на Териториалното статистическо бюро на Националния статистически институт относно използването на информационно-комуникационни технологии през 2018 г. Проучването е извършено сред 108 домакинства и 207 жители на областта на възраст между 16 и 74 навършени години. Тези данни поставят региона на седма позиция в национален план, а на първо място е област София.

Според резултатите от изследването 75,2% от добруджанци имат в домовете си достъп до интернет, като ръстът на годишна база е 10,2 на сто. За сравнение - 72,1% от домакинствата в България са с достъп до глобалната мрежа.

Новият бюджет на Добрич е приет, общината помага на млади родители с висше образование

Общинският съвет единодушно подкрепи проектобюджета на община Добрич на днешната си сесия. Планираните приходи са в размер на 66 3...

Мъжете в Добричка област са по-активни при редовното влизане в интернет в сравнение с жените и делът е съответно 65,8% и 63,7%. Съществена разлика има и при използване на интернет в зависимост от нивото на образование. Според проучването 91% от хората с висше образование редовно използват глобалната мрежа, докато за хората с основно и по-ниско образование този дял е 52,5 на сто.

При взаимодействието си с органите на държавната и местната власт 28,9% от добруджанци са използвали електронния начин на контакт. Този дял е доста над средния за страната – 22,2%. По-голям е и делът на хората от Североизтока в сравнение със средния за страната по отношение на онлайн пазаруване за лични цели – 25,6% от добруджанци са пазарували от електронни магазини срещу 20,8 на сто за страната.

Това изследване е проведено във всички държави от Европейския съюз и е направено по обща методология, за са се осигури съпоставимост на резултатите. Проучването е част от Европейската статистическа програма и се извършва всяка година от 2004 г. насам.  С него се цели да се изясни разпространението и използването на информационно-комуникационните технологии на национално и европейско ниво. През изминалата 2018 г. са анкетирани 4223 домакинства и 9275 представители на тези домакинства, избрани на случаен принцип.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Десетки липи бяха изсечени без причина в Добрич

Започват ремонт на пешеходната зона в Добрич, увеличават зелените площи

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com