Ето кога се проведе фолклорният фестивал "Фолклор без граници" в Добрич

274
Ето кога се проведе фолклорният фестивал "Фолклор без граници" в Добрич
Снимка: Община Видин

От 24 до 26 юли 2023 г. в град Добрич ще се проведе ХХІ МЕЖДУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ „ФОЛКЛОР БЕЗ ГРАНИЦИ“. Изданието се организира съвместно с Национална секция ЦИОФФ БЪЛГАРИЯ - Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства, асоцииран член на Юнеско. Фестивалът се провежда под патронажа на г-н Йордан Йорданов, кмет на Община град Добрич. Тази година ще участват 5 състава от чужбина и 2 от Добрич, България.

Във фестивалната програма са предвидени от 19.00 ч. дефилета, започващи от водната каскада в Градски парк „Свети Георги“ до сцената на Скейт парка, където всяка вечер от 19.30 ч. предстоят концерти на състави от далечни страни и от нашия град.

ПРОГРАМА И УЧАСТНИЦИ

24.07.2023 г. (понеделник) - дефиле - 19.00 ч. Откриване и концерт - 19.30 ч.

💥Добрич, България

Фолклорен танцов ансамбъл „Добротица“ с ръководител и хореограф Александър Александров. Ансамбъл „Добротица“ е създаден през 1970 г. и заема важно място в културния живот на Община град Добрич. В своето творчество те представят българския фолклорен танц с постановки от различните етнографски области на България - добруджанска, шопска, тракийска, северняшка, пиринска и родопска. Цялостната им дейност е подчинена на една цел – да възпитават децата и младите хора в любов към богатия по ритъм български танц, музика и традиция. Ансамбъл „Добротица“ разполага с просторна и уютна танцова база в Младежки център – Добрич. В своята история ансамбълът е отличен с призови места от многобройни фолклорни фестивали и конкурси в страната и чужбина.

💥Индия

Световният културен форум на Индия /IWCF/ е основан през 2007 г. като културна организация, предоставяща образователни и културни възможности. Създаден, за да служи като форум за съхраняването и оценяването на богатството и разнообразието на изкуството, културата и наследството на Индия чрез сценични изкуства. Индийските традиционни форми на изкуство като музика, танци, театър, драма и народни изкуства притежават история датираща от няколко века. Карнатската и хиндустанската музика имат своите корени в „Сама Веда“ една от четирите Веди, които са вечни и непреходни писания, от които еволюира религиозният и социален етнос на Индия. Елегантността и изяществото на танцовите изпълнения винаги са получавали висока оценка от много международни фестивали и са представяли културата на Индия на престижни форуми в Китай, Оман, Азербайджан, САЩ и Канада. Световният културен форум на Индия в момента има повече от 300 музикални и танцови групи, състоящи се от повече от 3500 артисти от цяла Индия и чужбина. Имат членове и в САЩ, Канада, Великобритания, Беларус и др. През последните няколко години IWCF е създал и продуцирал многобройни културни програми, включително специални програми за глобални социални проблеми за повишаване на осведомеността и разпространение на информация, в която артисти представят традиционни танцови и музикални изпълнения. Целта на тази организация е да се поддържа интерес в общността и индийците по цял свят да се гордеят и да популяризират своето древно изкуство. Този Световен културен форум на Индия следва целта си традиционните местни форми на изкуство да бъдат запазени и предадени на бъдещите поколения.

💥Мароко

Балет „Африка“ - ще представят културата на Конго Бразавил

Република Конго, или още Конго Бразавил, е държава в Западна Централна Африка. Столицата е град Бразавил - важен пристанищен град в Република Конго и бивша столица на Френска Екваториална Африка. Страната е позната също от колониалния ѝ период като Френско Конго. Не трябва да се бърка със съседната държава Демократична република Конго /бивш Заир/. Конго (наричан баконго) е народ, принадлежащ към езиковата група банту. През 1880 г. идват протестантски и католически мисионери, които налагат по-голямата част от населението да приеме християнската религия. До 1921 г. нова форма на християнството е проповядвана от Симон Кимбангу, който става доста популярен заради опитите на белгийското и португалското посолство да го подкрепят. Кимбагуизмът е много мощна религия, която внушава духовна енергия и постига неочаквани резултати при изместването на старите религии, основаващи се върху Дибунду диа Конго и Муанда Нсеми. Населението отглежда маниока, банани, царевица, сладки домати, фъстъци, боб, таро /тропическо растение, чийто корени се ядат/, кафе, какао, банани и др. Риболовът и ловът все още се практикуват, но повечето хора предпочитат да търгуват и да работят в градовете. Основателно африканският танц се смята за най – старата хореография в света. Неизменният ритъм е на различни по вид барабани и ударни инструменти, направени от тикви, различни кухини на дървени клони, опънати животински кожи и пр. Всеки един танц разказва история.

25.07.2023 г. (вторник) - дефиле - 19.00 ч. Концерт - 19.30 ч.

💥Китай

Пекинската танцова академия е висше учебно заведение, което обучава професионални танцьори, хореографи и изследователи на танца. Пекинската танцова академия е официално създадена през 1978 г. Академията предоставя бакалавърски и магистърски степени и е превърната в единствената институция за висше образование за професионално танцово обучение в Китай. Известна е още и като „люлката на танцьорите“. Понастоящем има около 600 преподаватели и служители на работа и 2 500 редовни студенти, както и над 5 000 студенти в школата за продължаващо обучение. С ангажимента си да изгради танцов университет от световна класа, Академията предоставя обучение в: катедра по китайски класически танци, катедра по китайски етнически и фолклорен танц, балетна катедра, катедра по бални танци, музикална катедра, творческо училище. Изучават се хореография, модерен танц, художествен дизайн, художествена комуникация, общо образование и идеологически и политически науки.

💥Хавай

Ансамбъл „Ахуна Охана“ – САЩ/ Хавай

„Охана“ означава „семейство“. Самият ансамбъл е създаден от фамилията Ахуна. Това са родителите – Джо и Джанис Ахуна, техните 6 деца със семействата им включващи 23 внука. От 1983 година насам изпълняват своето автентично полинезийско шоу по целия свят. Джо Ахуна, патриархът на семейството е бил член на първата американска колежанска група, която е през 70-те години е била на турне в Румъния и България, както и в други страни от Източния блок. Посланието на Ахуна Охана е „Алоха“. Алоха означава любов, която споделяме чрез танците и музиката на Хаваите. През последните 28 години са изнасяли концерти по целия свят, споделяйки културата на Хавай, Самоа, Таити, Нова Зеландия и индианците. Чрез техните спектакли се стремят да отразят мултикултурното етническо многообразие на Хавай и САЩ. Семейството ще сподели красивите хула- танци на Хавайските острови, бързите танци с барабани на Таити, сложните танци с топки „Пои“ на Нова Зеландия и вълнуващия и опасен самоански танц с огнени ножове.

26.07.2023 г. (сряда) - дефиле - 19.00 ч. Концерт и закриване на Фестивала - 19.30 ч.

💥Колумбия

Колумбийска фолклорна културна фондация от град Сантяго де Кали. Създадена е да разпространява колумбийския фолклор чрез музиката и танца. Артистите са с богат международен опит като посланици на мира и изкуството, представяйки културната идентичност на цял един народ. Представят се традиционни за различните области танци, а някои от музикалните инструменти на оркестъра са автентични за коренното население. Част от богатството и красотата на колумбийския фолклор са представени чрез музиката и танците на различните региони - тихоокеанското крайбрежие, Андите, Ориноко, Амазония, атлантическото крайбрежие.

💥ПФА „Добруджа“, Добрич с главен художествен ръководител Стоян Господинов

Ансамбълът е създаден през 1954 г. Негова основна задача е да издирва, съхранява и популяризира фолклорното наследство на добруджанския край. С богатите си програми е печелил многобройни награди и призови места. През дългогодишното си съществуване ансамбълът е изнесъл хиляди самостоятелни концерта и участия в съвместни концерти. Ансамбъл „Добруджа“ участва активно в концертния живот на страната. С голям успех е гостувал във Франция, Белгия, Русия, Великобритания, Австрия, Швейцария, Холандия, Германия и много други. Част от най престижните награди на ПФА „Добруджа“ са: Почетен плакет „Св. Св. Кирил и Методий“ на Президента на Р. България; Златна лира, Кристална лира и Кристално огърлие на Съюза на българските музикални и танцови дейци за цялостен принос в популяризиране на българския фолклор; Златен век с печата на Симеон Велики – награда на Министерство на културата за значим принос в развитието на българската култура; Ансамбълът е удостоен от Съвета на Европейската научна и културна общност и официалното представителство на Уникалните селища в Европа с Официален почетен статут на институция с висок престиж и обществено признание в областта на културата и значката „Златна книга“ за принос в развитието на българската култура; Голямата награда на Община гр. Добрич за изключителен принос в областта на духовната култура, висок професионализъм, богата творческа дейност и утвърждаване на духовните ценности чрез силата на българския фолклор; Голямата награда „Нестинарка“ на община гр. Бургас и мн. др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Десетки липи бяха изсечени без причина в Добрич

Започват ремонт на пешеходната зона в Добрич, увеличават зелените площи

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com