100% от шефовете у нас смятат, че подкупи се дават често

1205
100% от шефовете у нас смятат, че подкупи се дават често
Снимка: iStock/Guliver

Корупцията в българския частен сектор е често срещано явление, което се подхранва най-вече от наличието на неконкурентни практики на пазара. За тях спомагат както механизмите на държавната регулация, така и трайно установилите се в сектора практики, които имат за цел да елиминират или ограничат принципа на свободната конкуренция. Корупционните действия в отношенията между бизнеса и държавата са неизменна част от средата, в която работят предприемачите, като 100% от шефовете в средните и големите фирми смятат, че подкупите се срещат често.

Такива са основните изводи от доклада "Корупцията в частния сектор в България", изработен от Центъра за изследване на демокрацията. Анализът се базира на проучване на нагласите и представите на фирмени ръководители за проблема. Данните показват, че в частния сектор се наблюдават явления и практики, които са подобни до голяма степен на общата корупционна среда в страната, пише в. "Сега".

Заместник-министър по транспорта отива на съд заради измама

Зам.-министърът по транспорта информационните технологии и съобщенията Ангел Попов ще трябва да се изправи пред съда, след като Софийск...

Бизнесът откроява като най-разпространени и проблематични в страната три вида престъпления: корупцията (70%), сивият сектор на пазара на труда (57%) и измамите (54%). Средно 70-75 на сто от шефовете на компании посочват, че сценарии като подкупи на политици, подкупи на административно ниво, клиентелизъм и "завладяване на държавата" се срещат много често или често. 90% достигат оценките за разпространението на подобни практики в отрасъл услуги. Изцяло неблагоприятни са мненията на ръководителите на средни и големи фирми - 42.9% смятат подкупите на политическо и административно равнище за много често срещано явление, а 57.1% - за често срещано.

Общият извод е, че средата, в която бизнесът работи, се оценява като силно корумпирана, що се отнася до взаимодействията между него и държавата. "По принцип това означава, че в отношенията им с държавата склонността на ръководителите на фирми да обмислят корупционни действия и/или да ги приемат като присъща част на бизнес средата е висока", обобщават анализаторите на ЦИД.

Частната корупция, която засяга отношенията между фирми, както и отношенията служител - фирма, също се оценява като много често или често срещано явление. Корупционните сценарии, с които предприемачите се сблъскват най-често, са даване на подкупи от посреднически фирми (67%) и конфликт на интереси (65%). Обратно, очакванията за негативни последици при корупционни престъпления са значително по-ниски - едва 8.3% смятат, че има вероятност да се понесе санкция от даване на подкуп, а 13% - да се разкрие подкупничество от страна на съответните органи.

Практиката за елиминиране на пазарните принципи чрез различни методи като корупция и специално чрез нелегитимни споразумения за неконкуриране се оказва сравнително широко разпространена - ръководителите на всяка пета фирма смятат подобни споразумения за много често или често срещани. Интересното е, че според изследването този проблем се наблюдава най-вече в търговския отрасъл и сред малките фирми и по-рядко в индустриалния сектор и сред средните и големите фирми.

България изумява със сроковете за бизнеса - 9 месеца да се пусне ток

България продължава да изумява с безумно дългите и тромави процедури, свързани с правенето на бизнес. Зашеметяващите 269 дни или около ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Хампарцумян: Безплодни са усилията да регулираме цената на хляба дългосрочно

ОИСР с изненадваща прогноза за българската икономика

Разрешенията за строеж на нови жилищни сгради се увеличават в началото на годината

"Разумна мярка, която трябва да стане постоянна": Мариана Кукушева за нулевото ДДС на хляба и брашното

Световни лидери в строителството на енергийната инфраструктура искат да изграждат Вертикалния газов коридор у нас

Преобразуването на опасни отпадъци в ресурси: Възможно ли е?

От изгодни технологични решения до ежедневни навици: Как да намалим своята екологична следа?

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика