АЕЦ "Козлодуй" отрече, че нашите реактори са най-опасни в Европа

3331
АЕЦ "Козлодуй" отрече, че нашите реактори са най-опасни в Европа
Снимка: БГНЕС

Ядрените реактори на АЕЦ "Козлодуй" не са най-опасните в Европа, обявиха днес от атомната централа. Така те опровергаха твърдения на германско издание Tagesspiegel, според което в работата на съоръженията има "многобройни" проблеми.

Публикацията се базира на доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ)от 2013 г. В него се твърди, че има пропуски в плановете в случай на авария в Козлодуй и липсва достатъчно квалифициран персонал. От АЕЦ-а обаче твърдят, че проверката, предшестваща доклада, е минала много добре и от МААЕ дори са ни похвали за практики, свързани с безопасността.

"Международната агенция за атомна енергия проведе мисия за преглед на експлоатационната безопасност (OSART – Operational Safety Review Team) в АЕЦ „Козлодуй” в периода от 26 ноември – 13 декември 2012 г., по покана на правителството на Република България. В съответствие с изискванията на програмата за провеждане на мисии OSART, осемнадесет месеца по-късно, през м. юни 2014 г., екип на МААЕ осъществи последваща партньорска проверка (мисия OSART FOLLOW-UP) за оценка на постигнатия напредък от страна на централата по отношение на препоръките и предложенията от мисия OSART 2012. Екипът от международни експерти оцени много високо действията, предприети от „АЕЦ Козлодуй” ЕАД, и ефективността от тяхното изпълнение. Резултатите от последващата проверка потвърдиха, че експлоатационните практики на централата съответстват както на изискванията на стандартите по безопасност на МААЕ, така и на най-добрите международни практики. Нещо повече – екипът на Международната агенция констатира 9 добри практики в българската атомна централа, които да бъдат споделени с международната ядрена общност, като две от тях са именно в областите „Аварийно планиране и готовност” и „Обучение и квалификация”, заявяват от централата в съобщение, изпратено до медиите.

Резултатите от проверките били представени от МААЕ през 2014 г. в окончателния „Доклад от екипа за проверка на експлоатационната безопасност (OSART) на АЕЦ „Козлодуй”, България, 26 ноември – 13 декември 2012 г., Последваща мисия на АЕЦ „Козлодуй”, България, 23 – 27 юни 2014 г.”

"Бихме искали да подчертаем, че тиражираните твърдения (за опасни реактори - бел.ред) са абсолютно безпочвени и не са базирани на никакви реални заключения на експертни международни организации в областта на ядрената енергетика", пишат още от АЕЦ "Козлодуй".

Според Tagesspiegel 128-те атомни централи в Европа са на средна възраст от 30,6 години, което създава потенциални опасности от авария.

Припомняме, че при приемането на държавния бюджет за настоящата година парламентът отказа да увеличи бюджета на Агенцията за ядреното регулиране (АЯР), въпреки че депутатите от Енергийната комисия в парламента до един призоваха останалите си колеги в пленарна зала да гласуват увеличение. Ставаше въпрос за по-малко от половин милион лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика