Домакинствата по-бедни от година насам

5002
Домакинствата по-бедни от година насам

Икономическото състояние на домакинствата у нас се е влошило за последната година. Това сочат резултати от национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), съобщиха за “Фокус” от центъра.

Основните затруднения, които интервюираните изпитват в момента, са свързани с плащането на месечните им сметки и с ограничаването на храни и стоки от първа необходимост. През 2012 г. все повече хора са се отказали от почивка по време на отпуските си.

28 000 са богатите

27 846 са богатите в страната. Това е броят на депозитите на граждани на стойност над 100 000 лв., сочат последните данни на БНБ. Само...

Най-голямото предизвикателство за последната година пред 60% от интервюираните е плащането на комунално-битовите разходи – електричество, отопление, вода и т.н. Затруднения да плащат тези сметки са имали предимно хората във възрастовите групи 40 - 49 години и над 59 години, нискообразованите, жителите на столицата, но и тези, живеещи в селата, етническите турци и ромите, хората с месечни доходи на домакинствата под 200 лв. и живеещите сами.

В сравнение с ноември 2011 г., делът на хората, посочващи, че се затрудняват да плащат комунално-битовите си разходи, е нараснал с 5 процентни пункта.

Националното представително проучване на НЦИОМ е проведено в периода 20 - 27 септември 2012 г. по метода на полустандартизираното face-to-face интервю. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни жители на страната в 86 населени места.

Редактор: Десислава Ушатова

Линията на бедността ще достигне 241 лв. догодина

Социално-икономическите партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество се запознаха с предложения проект на Закон за държав...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика