Жегите вдигнаха потреблението на ток

5383
Жегите вдигнаха потреблението на ток

Летните жеги и включените климатици вдигнаха потреблението на ток не само у нас, но и в съседните държави. Това повиши износа на ток и съживи закъсалата ни електроенергийна система.

Промените в Закона за енергетиката, които предвиждат намаляване на таксата за пренос на енергия, с което ще се отпуши износът, все още не са факт, но експортът вече започна да расте.

Остри реакции към промените в енергийните закони

Промените в енергийните закони предизвикваха остри реакции в сектора, предаде БНР. В отворено писмо неправителствени организации от ен...

За последния месец износът на български ток се е увеличил с над 55%, показват данните на ЕСО за реализирания междусистемен обмен между България и съседните държави. В тези количества влиза и нетърговският пренос на енергия, който не се плаща, а се прави с цел балансиране на свързаните енергийни системи. Въпреки това ръстът е показателен - над 55% спрямо същите часови интервали преди месец, предаде БЛИЦ.

Така например последната неделя в периода 18-19 ч от България в посока Турция са заминали 397,81 мегаватчаса еленергия. По същото време към Македония износът е възлизал на 196,33 мегаватчаса, или общото реализирано количество е 594,15 мегаватчаса. В часовия интервал 18-19 ч, но на 23 май сумарното количество изнесен ток от България е 378,28 мегаватчаса, основната част от които за Турция, 37 мегтаватчаса - за Македония, и 6 мегаватчаса за Гърция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика